Hlavní navigace

První letošní statistiky webových prohlížečů (2)

12. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © backgroundstore - Fotolia.com
Analytická firma Net Applications zveřejnila počátkem února vůbec první letošní statistiky webových prohlížečů, z nichž vyplývá, že Edge vůbec poprvé překonal starší Internet Explorer, i když zatím nejeví známky toho, že by se k němu přikláněly hordy nových uživatelů.

Předchozí díl

Naopak podíl Edge na aktivitě prohlížečů v rámci Windows 10 (což je podle Computerworldu lepší indikátor kondice prohlížeče než uživatelský podíl na všech osobních počítačích) činil koncem ledna 12,3 procenta, což je stejné číslo jako o měsíc dříve, což naznačuje relativně nízkou novou poptávku po upraveném Edge na bázi Chromia na Windows 10, respektive na ostatních platformách (Windows 7, Windows 8.1, macOS), pro které je Chromium Edge určen.

Stav uživatelského podílu Edge v roce 2020 bude jistě stát za to sledovat, protože Microsoft na tenhle klon Chromu evidentně vsadil všechny karty, neboť IE už přece jenom dosluhuje a původní Edge byl úplný propadák. Pro nový Edge hovoří hlavně reputace Microsoftu v oblasti podpory vlastního softwaru v podnicích, naopak proti němu těžko napadnutelná dominance Chromu v korporacích, jakož i zvláštní rozhodnutí Microsoftu donutit Chrome v prostředích Office 365, aby ve výchozím nastavení jakožto svůj vyhledávač používal jeho Bing.

Jestliže u této snahy Microsoft setrvá – přičemž mezi uživateli i IT administrátory se vůči tomuto rozhodnutí společnosti zvedl odpor – a propojí předplatitelům Office 365 Google Chrome s vyhledáváním Microsoft Search, pak anuluje jeden z nejzásadnějších důvodů, proč by podniky měly přejít na Edge.

CS24

A úplně nerozumíme tomu, proč by to dělal.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?