Hlavní navigace

První letošní statistiky webových prohlížečů (1)

11. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © peshkova - Fotolia.com
Analytická firma Net Applications zveřejnila počátkem února vůbec první letošní statistiky webových prohlížečů, z nichž vyplývá, že Edge vůbec poprvé překonal starší Internet Explorer, i když zatím nejeví známky toho, že by se k němu přikláněly hordy nových uživatelů.

Po třech měsících zisků přesto prohlížeče Microsoftu v průběhu ledna naopak ztrácely. Ale větší podíl Edge oproti Internet Exploreru (IE) se objevil vůbec poprvé v dějinách.

Podle dat Net Applications poklesl v prvním letošním měsíci podíl Microsoftu na poli prohlížečů (který zahrnuje jak Edge, tak IE) o šest desetin procentního bodu na 13,6 %. Samotný IE pak spadl o téměř devět desetin bodu, což je největší meziměsíční propad tohoto prohlížeče od září 2019. Naopak nárůst Edge o tři desetiny procentního bodu část ztráty svého staršího sourozence vyrovnal.

IE pak v lednu zaznamenal uživatelský podíl na úrovni 6,6 %, zatímco Edge 7 %. Jak již tedy bylo řečeno, stalo se tak vůbec poprvé od debutu Edge v polovině roku 2015, kdy novější z obou prohlížečů překonal IE. Zajímavostí je, že se tak stalo právě v tom měsíci, kdy Microsoft svůj Edge vydal znovu, a to v úplně nové verzi postavené na jádru Chromium, což je open-source projekt vedený Googlem, na jehož technologiích běží i Chrome. K opětovnému vydání došlo konkrétně 15. ledna.

příloha_ovladnete_sva_data

I když se IE na Edge v budoucnu ještě jistě může dotáhnout, jsou lednová čísla důkazem trendu, že IE bude téměř jistě pokračovat v postupném poklesu. Prohlížeč bude podporován na Windows 7 po dobu následujících tří let a na Windows 10 pravděpodobně zhruba stejně dlouho, nicméně je držen „na kapačkách“ jen kvůli podnikovým uživatelům, které si Microsoft rozhodně nechce znepřátelit. Utlumen ovšem postupně bude také integrovaný „režim IE“ v rámci Edge.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?