Hlavní navigace

Příliš bílý a příliš maskulinní Twitter čelí kritice

5. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Populární sociální síť Twitter na nátlak aktivistů za práva menšin odhalila skladbu svých zaměstnanců podle původu a pohlaví. Kritika cílí na málo pestrou skladbu zaměstnanců.

Ze tří tisíc zaměstnanců Twitteru je 70 % mužů, konkrétně 90% u technických profesí a 50% u netechnických. Vedení společnosti tvoří ze 79% muži.

Údaje od Twitteru jsou podobné tomu, co o sobě zveřejnily jiné IT společnosti jako Google, Facebook, Yahoo nebo LinkedIn. Ukazuje se, že u všech z nich jsou černoši a ženy mezi zaměstnanci v menšině. Technologické firmy argumentují tím, že mezi etnickými menšinami jako jsou afroameričané nebo hispánci je obtížné nalézt dostatek patřičně kvalifikovaných pracovních sil.

Kritici tvrdí, že se nejedná o nedostatek talentů, ale o nedostatek příležitostí. Proti tomu však stojí statistiky, podle nichž je mezi vysokoškoláky jen 10 % černochů a hispánců a pouhých 10 % z nich absolvuje jako hlavní studijní obor kybernetiku nebo informační technologie.

Není to poprvé, kdy jsou IT společnosti kritizovány za to, že zaměstnávají málo žen a členů etnických menšin s argumentem, že mezi nimi na trhu práce není dostatek kvalifikovaných pracovníků. Podle aktivistů je totiž v Silicon Valley příliš málo příslušníků etnických menšin a žen zaměstnaných i na netechnických pozicích.

Podle statistik je mezi všemi zaměstnanci ve Spojených státech 59% mužů. Z hlediska etnických menšin je nejvíce Asiatů, a to 29%. Černoši představují 2% pracovních sil v USA, zatímco hispánci a latinoameričané 3 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

 

Byl pro vás článek přínosný?