Hlavní navigace

Británie zavádí otevřený formát dokumentů jako standard pro komunikaci

4. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Britská státní správa přechází na otevřený formát dokumentů ODF pro komunikaci s občany a dodavateli.

Britská vláda přijala formát dokumentů ODF jako standard pro výměnu textových a tabulkových dokumentů mezi ministerstvy a mezi státní správou na jedné straně a občany a dodavateli na straně druhé. Znamená to, že občané a firmy nemusí utrácet za konkrétní aplikace nebo kancelářské balíky, aby mohli komunikovat se státními úředníky. Pro dokumenty, které jsou určené pouze k náhledu, a příjemce je nebude nijak měnit, byly stanoveny formáty PDF/A nebo HTML.

Formát dokumentů ODF (OpenDocument Format) používají svobodné open-sourcové aplikace jako OpenOffice nebo LibreOffice a podporují jej i novější verze Microsoft Office a jiné komerční kancelářské balíky, například WordPerfect Office X7. Formát ODF zvítězil po mnoha měsících veřejných diskusí, kdy se rozhodovalo mezi ním a formátem OOXML, který ve svých kancelářských aplikacích používá Microsoft. Oba jsou přitom uznané jako mezinárodní standardy ISO.

Microsoft se snažil rozhodnutí ovlivnit, aby bylo přípustné použití jak ODF, tak OOXML, avšak neuspěl. I když některé kancelářské aplikace do určité míry podporují oba formáty, převážily obavy, aby uživatelé nebyli nuceni k využívání konkrétního komerčního produktu. Požadavek kompatibility s formáty ODF a PDF vstupuje v platnost okamžitě u veškerého nově pořízeného softwaru, který má sloužit k výměně dokumentů, což dává rovné šance všem dodavatelům. Podpora nových standardů bude ale postupně zaváděna i pro starší systémy.

Rozhodnutí nadšeně přivítala nadace The Document Foundation, které podporuje svobodné formáty a software a stojí mimo jiné za kancelářským balíkem LibreOffice. Podle ní budou britští občané prvními v Evropě, kdo se může těšit na osvobození od proprietárních aplikací a uzavřených formátů dokumentů.

CS24

Zdroj: IDG News Service

 

Byl pro vás článek přínosný?