Hlavní navigace

Postisimo: papírová pohlednice z mobilu

4. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: postisimo.cz
Začínající prázdniny přinesly zajímavou mobilní aplikaci, která je určena především pro lidi na dovolené.

Unikátní česká mobilní aplikace Postisimo umožňuje zaslat skutečnou papírovou pohlednici s vlastním motivem až do poštovní schránky. Pohlednice s vlastním motivem lze snadno vytvořit z fotografií v mobilním telefonu. V aplikaci pak jen stačí vyplnit či vybrat z adresáře poštovní adresu, napsat k pohlednici text a odeslat z libovolného místa na světě. Aplikace pracuje globálně, i příjemce tedy může může být kdekoli, tedy i mimo ČR. Pohlednice přijde do tří pracovních dnů, a to za konečnou cenu 29 Kč včetně tisku a doručení. Platba je možná kartou, z předplaceného kreditu nebo zadáním kódu z kuponu (voucheru).

Kromě turistů mohou být uživateli Postisima i firmy: motivem pohlednice může být samozřejmě i reklamní sdělení, nebo se plánuje zavedení sponzorovaných voucherů, které přidají na výslednou pohlednici reklamní text.

Aplikace je určena pro mobilní zařízení na systému iOS nebo Android, příslušné aplikace je možné si stáhnout na AppStoru nebo Google Play. Verze pro Windows Phone i BlackBerry se připravuji.

Jaké je poučení pro (nejen) IT firmy?

Postisimo je příklad slibného startupového projektu s technologickým základem. Na jeho případě je ale vidět, jak je důležité dotáhnout všechny aspekty projektu. Vlastní produkt není možné oddělit od aspektů možností jeho praktického využití.

Společnost iGate, tvůrce Postisima, investovala velké úsilí do technického řešení té nejpodstatnější koncovky, kterou je tisk a distribuce papírové pohlednice. Firma má dohody s tiskárnami a poštovními přepravci zatím v Česku, Slovinsku, Německu a Mexiku. Možnost kreditu, voucheru i on-line platby i jedinié pohlednice - vynikající. Připravenost pro globální expanzi (zatím 12 jazyků včetně orientálních) - slibná. Dobrou zprávou je předchozí UX testování a optimalizace.

soutez_casestudy

Bohužel určitou slabinu je v technické realizaci vlastní aplikace. Zdá se, že pokulhává zajištění kompatibility pro různá zařízení, tedy bod, který je sice u mobilních aplikací tradičně náročný, ale podstatný: již na tiskové konferenci hlásil kolega problém s instalací na iPhone se starším systémem. Nepodařilo se také nainstalovat program na zbrusu nový tablet Panasonic Thoughpad - Google Play ohlásil nekompatibilitu. Plán B, tedy zaslat pohlednici ne z aplikace ale z webového rozhraní, možný není. A to je jistě škoda. Mobilní telefony se sice zdají být pro Postisimo ideální nástroj, ale třeba pro hromadné posílání vánočních přání nebo PF s vlastní grafikou bych upřednostnil pohodlí myši a klávesnice na běžném počítači nebo notebooku.

G+

Byl pro vás článek přínosný?