Hlavní navigace

Pojišťovna Kooperativa efektivně reaguje na potřeby klientů a trhu

22. 3. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Kooperativa
Zavedení systému VMware Tanzu podpořilo využívání kontejnerů napříč celou pojišťovnou Kooperativa. Kontejnerizace umožnila zrychlit vývoj aplikací a jejich uvádění na trh, což Kooperativě pomáhá v konkurenčním boji – její klienti mohou rychleji využívat nové aplikace a funkce a snadněji tak například nahlásit škodní událost nebo sledovat změny své pojistné smlouvy.

Kubernetes jako standard budoucnosti

„Sázíme na inovace a vždy se snažíme využívat nejmodernější technologie. Proto jsme začali používat kubernetes, které budou tvořit nedílnou součást naší produkce. I když máme také tradiční aplikace, využití kontejnerů neustále rozšiřujeme. Dle našeho názoru se jedná o produkční standard pro všechny budoucí systémy, který nám umožňuje jak flexibilitu, tak škálování,“ vysvětluje Jan Váňa, manažer infrastruktury v pojišťovně Kooperativa.

Rostoucí využívání kontejnerů se ukázalo být pro Kooperativu zásadní. Pojišťovnictví je stejně jako řada dalších odvětví vysoce konkurenčním trhem. Pro Kooperativu je tedy klíčový „time to market“ – jakákoli nová funkce nebo aplikace musí být na trhu velmi brzy, jinak klienta přebere konkurence. Bez flexibility, modernizace, efektivní implementace a provozu aplikací by Kooperativa nebyla schopna dostatečně plnit požadavky svých klientů a zejména jim pomáhat řešit jejich životní situace. Počet používaných kontejnerů v rámci pojišťovny z původních několika set skokově roste, a bylo proto třeba vyřešit i jejich orchestraci a najít způsob, jak je vhodně spravovat a administrovat.

VMware Tanzu pro snadnou integraci

Když si Kooperativa uvědomila, jakému problému čelí – nutnosti získat kontrolu nad orchestrací kontejnerů –, obrátila se na svého poradce Geetoo, který je partnerem společnosti VMware. Role Geetoo nebyla pouze implementační, ale i edukativní. Partner provedl celkové posouzení IT prostředí, analyzoval používané aplikace a přesně identifikoval potřeby pojišťovny. Následovalo ověření konceptu (PoC) na několika open-source technologiích a komerčních technologiích Red Hat a VMware Tanzu a po vyhodnocení padla volba na VMware Tanzu.

„V kontejnerech vidíme budoucnost a je to pro nás vlastně logické pokračování virtualizace. Produkty VMware jsou standardem trhu a integrace v rámci IT pro nás byla klíčovým aspektem při výběru. Rozhodli jsme se proto pro VMware Tanzu, a to díky dlouhodobé spokojenosti se správou, spolehlivostí a propojitelností s dalšími řešeními VMware, které využíváme,“ doplňuje Jan Váňa.

Zkrácení doby implementace a nasazení

Celý provoz aplikací pojišťovny se díky Tanzu zjednodušil, vše je efektivnější a flexibilnější, a navíc připravené na budoucnost, protože nárůst množství kontejnerů bude obrovský. Již nyní Kooperativa provozuje v kontejnerech velké množství funkcí, které jsou pro klienty pojišťovny klíčové – od uzavření smlouvy přes internet až po mobilní aplikace a aplikace pro hlášení pojistných událostí –, a také interní aplikace, jako jsou systémy pro obsluhu zákazníků.

„Díky Tanzu můžeme pracovat mnohem flexibilněji při vývoji nových aplikací a úpravách těch stávajících. Máme zajištěnou vysokou dostupnost, což je zejména v případě online služeb pro naše klienty klíčové. Z pohledu našeho IT týmu oceňujeme možnosti škálování a snadnou správu. V případě potřeby již není problém například rychle přidat výkon. Přes stále rostoucí počet kontejnerů nám Tanzu pomáhá udržovat vše funkční a aktuální,“ říká Jan Váňa.

soutez_casestudy

Zavedení VMware Tanzu podpořilo využívání kontejnerů v rámci Kooperativy. Zlepšila se i zkušenost samotných vývojových týmů, které jsou nejen interní, ale i externí. „Tanzu a kubernetes obecně nám umožňují jednodušší zavádění řešení od různých dodavatelů a externích spolupracovníků, protože všichni mohou kontejnerovou platformu snadno využívat. V zásadě tak ukazujeme i jiným společnostem, jaký je dnes v této oblasti standard,“ vysvětluje Jan Váňa.

Tanzu podpořilo rychlé doplnění funkcí a nasazování změn v aplikacích. „Uvádění nových funkcí či aplikací na trh se výrazně zkrátilo, což nám usnadňuje práci s klienty a zvyšuje jejich spokojenost. Ještě před pár lety trvalo zavedení nového produktu klidně i rok. Nová kontejnerová platforma umožní udělat vše podstatně rychleji. Snižuje se tak riziko, že nebudeme schopni reagovat na požadavky našich klientů a pomáhat jim při řešení jejich životních situací,“ uzavírá Jan Váňa.

Byl pro vás článek přínosný?