Hlavní navigace

Po jakých IT odbornících bude největší poptávka v roce 2015?

4. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © carlosgardel - Fotolia.com
Podniková informatika se v dnešní době dotýká všech aspektů chodu firmy a je důležitým nástrojem udržení konkurenceschopnosti. Výběr správných odborníků je proto zásadní. Společnost Foote Partners spolupracuje s 2600 firem, od nichž shromažďuje data o platech IT pracovníků a požadovaných dovednostech. Na základě výsledků průzkumů pro rok 2015 předpovídá 8 hlavních trendů v náboru IT odborníků.

Od konzultantů k zaměstnancům na plný úvazek. Zlepšování ekonomické situace vede řadu firem k rušení stop-stavů na počet zaměstnanců a ústupu od využívání externích konzultantů ve prospěch nově přijímaných stálých pracovníků v IT.

Certifikace jsou stále žádanější. Poptávka po certifikovaných IT dovednostech trvale roste, stejně jako hodnota certifikovaných odborníků na trhu práce. Tento trend trvá již sedm čtvrtletí v řadě, což je za 16 let sledování dat poprvé takto dlouhé období setrvalého růstu.

Rostoucí důležitost architektury IT a softwaru. Poptávka po dovednostech v oblasti návrhů architektury všech druhů stoupá se složitostí výpočetního prostředí. Jedněmi z nejžádanějších (a nejlépe placených) jsou odborníci s certifikáty Open Group Master Architect, Cisco Certified Architect a AWS Certified Solutions Architect, dále architekti TOGAF, bezpečnosti, dat a infrastruktury.

Velká data na seznamu chybí. Mnoho firem investovalo do velkých dat, avšak jsou zklamané nízkou návratností. Poptávka po odbornících na velká data proto poněkud ochládá. Problém však podle Foote Partners tkví především v organizační kultuře, nikoli chybném výběru volbě pracovníků. Nějakou dobu nejspíš potrvá, než se projekty velkých dat opět rozběhnou.

Pokračují investice do řízení lidského kapitálu. Investice do lidského kapitálu porostou kvůli sílící konkurenci na straně poptávky na trhu práce. Stejně tak poroste poptávka po odbornících na systémy pro řízení lidských zdrojů, což je nová lukrativní příležitost pro IT pracovníky. Mezi nejvíce ceněné dovednosti patří například systém Workday.

Úroveň dovednosti v oblasti cloudu začíná dohánět poptávku. Zaměstnavatelé reagovali na nedostatek kvalifikovaných pracovníků školením a rozvojem jejich dovedností. Nabídka nyní dohání poptávku a u odborníků certifikovaných v oblasti cloudu vzrostly jen za 4. čtvrtletí 2014 platy o 2 %.

Přetrvá poptávka po dovednostech v oblasti počítačové a informační bezpečnosti. V roce 2015 se očekává nárůst výdajů na bezpečnost a snaha firem dohnat nedostatečné personální obsazení. Uznávané bezpečnostní certifikáty, jichž je několik desítek, se odráží i ve vyšším platu jejich držitelů.

Software Quality Assurance. Stejně jako roste poptávka po softwaru a architektech stoupá i důležitost těch, kdo dokáží zajistit kvalitu odvedené práce a spokojenost zákazníků ručním i automatizovaný testováním. V kurzu budou v roce 2015 testerské dovednosti a certifikáty zejména v oblasti vývoje pro více platforem a mobilní zařízení především.

Zdroj: IDG News Service

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ Programujte, pomůže vám to v IT kariéře
Základy programování zvládne opravdu každý. Microsoft vás zve na Hodinu kódu – kampaň probíhá tento týden. Akce si klade za cíl zvýšit povědomí o významu programování a chce vyvrátit zažitý mýtus, že kódování je složité a určené pouze úzké skupině lidí.
→ Na řadu pozic musíte již prokázat i „soft skills“
Až polovina všech zaměstnavatelů v České republice využívá doplňujících psychologických metod pro výběr vhodných kandidátů, a to na celé spektrum pracovních pozic. Cílem zjišťování tzv. soft skills (měkkých dovedností) kandidátů je snaha získat kvalitní pracovní sílu a podpořit výkonnost, rozvoj a efektivitu organizace.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?