Hlavní navigace

Ohlasy HP Discover 2011: opět ve velkém stylu

3. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Koncem listopadu proběhla ve Vídni historicky největší konference společnosti HP na evropské půdě (respektive v regionu EMEA) – HP Discover 2011. Na Vídeňském výstavišti se sešlo kolem 7 000 zaměstnanců, partnerů, vývojářů, zákazníků a novinářů i nejnovější technologie, řešení a služby HP.

Termín konání evropské HP Discover 2011 (severoamerická konference se konala letos počátkem léta v Las Vegas) zastihl společnost v neklidném období, krátce po změně vedení Leo Apothekera za Meg Whitmanovou i po nepříliš optimistických výsledcích posledních několika kvartálů, které společně s kroky, jako bylo ukončení vývoje tabletů a mobilních zařízení na WebOS či náznaky možného prodeje divize osobních počítačů během Apothekerova vedení, značně napomohly (či způsobily) více než padesátiprocentního poklesu ceny akcií. Naštěstí pro HP i celé IT odvětví se zdá, že Meg Whitmanová, která převzala vedení HP na sklonku září, zvládá celou situaci poměrně rychle stabilizovat a zároveň stmelit za Apothekera poněkud rozklížené vedení společnosti.

Krize, kterou si HP prošlo, byla ale na letošním HP Discover pouze stínem v pozadí – ostatně i Whitmanová během svého projevu na úvodní plenární přednášce zdůraznila: „Život byl pro HP v poslední době až příliš vzrušující. Mým úkolem je nahradit ono vzrušení v novinových titulcích informacemi o našich nových produktech. Jsem CEO HP, kerý byl dlouhá léta zákazníkem HP.“ (Whitmanová odkazovala na své působení v Ebay, kterou pozvedla z malých začátků do gigantické podoby s obratem osm miliard dolarů.)

HP na konferenci oznámilo klíčové novinky v oblasti databází, jejich srdcem je vysoce výkonná databázová platforma Vertica, kterou HP získalo akvizicí v březnu letošního roku, a řešení pro práci s nestrukturovanými daty Autonomy – to vše HP hodlá nabízet nejen jako integrovanou platformu pro práci se strukturovanými i nestrukturovanými daty a kombinovat je se speciálně optimalizovaným železem (podrobněji se těmto novinkám věnujeme ve článcích na webu CIO.cz). To znamená, že se HP výrazněji angažuje v oblasti softwaru či přesněji databází. HP je významným dodavatelem softwaru už řadu let, nicméně doposud se zaměřovalo zejména na nástroje pro správu, optimalizaci a automatizaci IT infrastruktury a příbuzné oblasti. Nový koncept „optimalizace informací“, zahrnující práci se strukturovanými i nestrukturovanými daty či analýzu sociálních sítí, dělá z HP přímého (či přesněji ještě přímějšího) konkurenta společností, jako jsou Oracle, Teradata a pochopitelně IBM.

Ohlášené novinky v oblasti databází a cloudových řešení i vlastních cloudových služeb nabízených přímo HP (k těm se také podrobněji dostaneme v následujícím článku) souvisejí se širší filozofií „Instat-on enterprise“, což by se do češtiny dalo nejlépe přeložit asi jako agilní firma či agilní podnik – tedy podnikové prostředí, kde jsou všichni a všechno propojeni a případné potřeby nových funkcí či služeb založených na IT mohou být uspokojovány takřka okamžitě, tedy kdy podnik a jeho IT jsou takříkajíc jedno tělo a jedna duše – což ale zní snad až příliš krásně a toužebně, než aby to mohla ve skutečnosti být pravda.

HP tak navázalo na řadu předchozích novinek a ohlášení, jejichž základním kamenem je princip konvergované infrastruktury (zrodil se ještě v dobách, kdy HP považovalo cloud za dočasnou módní vlnu, na níž se ovšem dnes velmi aktivně, a zdá se, že i úspěšně, veze). V letošním roce pak byly představeny koncepty pro doručování IT služeb (Hybrid Delivery Cloud z ledna 2011), transformaci aplikací (Application Transformation, duben 2011), konvergované infrastruktury (červen 2011, tato řešení jsou ale postupně představována již od minulého roku), podnikové bezpečnosti (září 2011) a nově právě optimalizace informací.

Byl pro vás článek přínosný?