Hlavní navigace

Od Excelu ke komplexnímu řešení (2)

30. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Každý majitel nebo manažer menší firmy by se měl zamyslet, zda systém, který momentálně používá, stačí jeho potřebám a zda bude stačit, i pokud firma bude růst očekávaným tempem.

HETEROGENNÍ SYSTÉMY JSOU SLEPOU CESTOU I V CLOUDOVÉ ÉŘE

V éře „krabicového“ softwaru firmy v určitém bodě svého rozvoje a růstu nakoupily různé programy pro jednotlivé oblasti IT podpory byznysu. Pokud byly rozumné a nakupovaly u integrátorů nebo u společností, které k softwaru nabízely přidanou hodnotu v podobě konzultací či pomoci při instalaci a konfiguraci, nezřídka se i z heterogenních produktů podařilo vytvořit infrastrukturu, která si někdy dokonce dokázala mezi sebou více či méně automatizovaně vyměňovat údaje.

Firmy, které se do této etapy dostaly již v cloudové éře, experimentují s takzvaným hybridním modelem, ale jimi vytvořený „slepenec“ svojí heterogenností ani zdaleka nepřipomíná hybridní řešení velkých organizací, které se snažily skloubit to nejlepší, co měly k dispozici.

V malých firmách ve většině případů jde o slepenec různých nástrojů využívajících rozličné lokální aplikace v kombinaci s kolaborativními funkcemi cloudových služeb typu Disk Google. Dříve či později začne být problémem přehlednost, interoperabilita, o jednoduchém používání ani nemluvě. To, co stačilo kdysi, však v současné době dynamického byznysu na udržení konkurenceschopnosti nestačí a firma musí hledat moderní a efektivní řešení.

ŘEŠENÍ PRO VELKÉ FIRMY JSOU SLOŽITÁ A NEDOSTUPNÁ

V počáteční fázi projektu implementace, potažmo modernizace informačních systémů, ve většině firem zazní věta: „Naše firma má svá specifika...“

soutez_casestudy

Zkušení konzultanti k tomu obvykle dodají: „... je jiná než ty ostatní – úspěšné“. Skutečně platí, že 10–15 procent procesů ve firmách je zcela nebo do značné míry specifických, ostatní procesy, zejména ty směřující navenek čili k zákazníkům, partnerům a subdodavatelům, jsou standardní. Na trhu je mnoho ERP, CRM, potažmo HR řešení od renomovaných dodavatelů, avšak jak funkcionalita těchto řešení, tak i licenční politika jsou směřovány do velkých firem.

Vývoj softwaru na zakázku je během na dlouhé tratě, je to velmi drahé a výsledek je nejistý. Naštěstí jsou k dispozici i řešení, která jsou funkcemi i licenční politikou šitá na míru malých firem, ať už komerční nebo open source.

Byl pro vás článek přínosný?