Hlavní navigace

Nevýhodné státní zakázky: IZIP – další příklad projektu jenom pro někoho?

19. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © nyul - Fotolia.com
V našem víceméně nevyčerpatelném seznamu chybných, neefektivních, předražených a přinejmenším zvláštně řízených veřejných zakázek se tentokrát podíváme na jednu poměrně čerstvou záležitost – projekt IZIP.

O co tu vlastně šlo? Společnost IZIP, která stejnojmenný projekt spustila, byla založena v roce 2001, mimo jiné i dvěma tehdejšími poslanci za ODS, dnes europoslanci Ouzkým a Cabrnochem. O rok později se dostal do provozu samotný systém, který měl fungovat jako databáze elektronických zdravotních knížek pacientů. Původní záměr byl bohulibý – ušetřit čas a peníze lékařům, kteří potřebovali zdravotní záznamy svých pacientů pořízené jinými lékaři, například k přesnějšímu stanovení diagnózy. A samotným pacientům mělo odpadnout zbytečné „lítání po doktorech“.

Podle informací ČTK stálo už samotné spuštění systému před 10 lety asi 300 milionů korun. Přitom jej do té doby, než byl zrušen, lékaři využívali jen sporadicky. Když už nic jiného, IZIP evidentně neplnil svůj účel.

Nejprve se veřejnost dozvěděla o tom, že v roce 2009 společnost IZIP rozdělila na odměnách pro 9 svých zaměstnanců 59 milionů korun. Na další viditelný průšvih IZIPu pak upozornila MF Dnes vloni v listopadu, kdy se přišlo auditem VZP na to, že se ze systému vyvádějí peníze na navazující firmy. A licence a know-how byly převedeny na firmu, v jejímž představenstvu figuroval generální ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek. IZIP byl pouze „potrubím na peníze“.

V tu samou dobu informoval server Aktuálně.cz o tom, že peníze z IZIPu netekly jen tam, kam téct měly – tedy k pacientům. Tak například jeden z auditů ve firmě vypátral, že se z peněz VZP utratilo v roce 2011 630 tisíc korun za dva velké golfové turnaje a další akce. Devět milionů podle zjištění auditu získala advokátní firma, další firma pak vyfakturovala 3,5 milionu a Český symfonický orchestr byl zasponzorován 2 miliony. Není jasné, za jaké služby.

V květnu 2012 byl projekt pro svou neefektivitu zrušen Ministerstvem zdravotnictví. Do té doby do IZIPu stihly natéct asi 2 miliardy korun z peněz daňových poplatníků (z toho 450 milionů údajně zmizelo, viz níže). Ministerstvo IZIP kritizovalo, zainteresovaní do projektu však tvrdí, že byl úspěšný.

Celou situaci navíc komplikoval fakt, že 49 procent akcií IZIPu vlastní (podle informací České televize účelově založená) společnost eHI. Je možné, že o této společnosti ještě uslyšíme, a to v souvislosti s případnou arbitráží vůči České republice za zmařenou investici. Lidovky.cz v říjnu 2011 uvádějí, že „klíčový partner českého státu… nemá ani telefonní číslo nebo webové stránky, nedá se proto nijak kontaktovat.“ Pro doplnění: Většinový, 51procentní podíl drží VZP.

CS24

Dalším problémem jsou deklarované odměny lékařů. Podle informací Asociace pro standardizaci a rozvoj elektronických výběrových řízení APUeN se za 10 let fungování systému vydalo z peněz (pojištěnců) VZP na odměny lékařů 237 milionů korun, které Asociace neváhá označit jako uplácení.

Poslední zprávy ze září 2012 uvádějí, že podle Ministerstva zdravotnictví nejspíše došlo ke spáchání trestného činu ve VZP ve věci elektronických zdravotních knížek IZIP. Ministr Leoš Heger řekl, že se objevilo podezření, že se při nakládání s veřejnými prostředky ztratilo více než 450 milionů korun. Případ byl předán nejvyššímu státnímu zastupitelství a v současné době probíhá jeho vyšetřování. Kauza IZIP ještě neskončila.

Byl pro vás článek přínosný?