Hlavní navigace

Nejzávažnější bezpečnostní hrozbou u osobních počítačů je Java, nejvíce chyb obsahuje Internet Explorer

27. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Platforma Java od společnosti Oracle podle výzkumu představuje největší bezpečnostní hrozbu pro stolní počítače kvůli počtu případů jejího zneužití k průniku, počtu bezpečnostních chyb, které obsahuje a situaci ohledně jejich oprav. Veškerou vinu však nelze svalovat na Oracle, svůj podíl na tomto stavu nesou i samotní uživatelé.

Během uplynulého roku bylo v platformě Java odhaleno 119 nových bezpečnostních chyb. Podle  výzkumné studie, kterou na základě dat z několika milionů počítačů v 15 zemích zpracovala kodaňská bezpečnostní společnost Secunia ApS, však běží na 48 % počítačů jiná než nejnovější, opravená verze. Podle ředitele výzkumu společnosti Secunia, Kaspera Lingaarda, to není způsobeno tím, že by bylo těžké opravovat bezpečnostní chyby, které platforma Java obsahuje, ale tím, že je velmi rozšířená – podle průzkumu běží na 65 % počítačů – a značné procento uživatelů zanedbává aktualizace.

Z hlediska závažnosti ohrožení se jako druhý umístil Apple Quicktime 7 se 14 novými bezpečnostními chybami, zastoupením na 57 % počítačů, z nichž je 44 % neaktualizovaných. Na seznamu deseti nejproblematičtějších aplikací se dále nachází Adobe Reader 10.x a 11.x, Microsoft .NET framework 2.x, 3.x, a 4.x, VLC Media Player 2.x, Internet Explorer 11.x a Microsoft XML Core Services 3.x. Nejvíce bezpečnostních chyb – celkem 248 – obsahoval Internet Explorer, což představuje významný nárůst oproti předchozímu roku, kdy se na seznamu ani neobjevil.

Podle studie loni připadalo 47 % všech bezpečnostních chyb na software od společnosti Microsoft, stejný podíl na software jiných dodavatelů a zbývajících 6 %  na operační systémy. V průměrném počítači je nainstalováno 76 programů od 27 různých dodavatelů, z čehož 41 % pocházelo od společnosti Microsoft.

soutez_casestudy

Podle bezpečnostních expertů k neutěšené bezpečnostní situaci přispívají sami uživatelé tím, že softwarové vybavení svých počítačů neaktualizují. U softwaru společnosti Microsoft bylo neaktuálních 5,2 % počítačů, zatímco software jiných výrobců nebyl aktuální u 11,6 %. Dalších 12,9 % uživatelů používá neaktualizovaný operační systém a pro 5,7 % aplikací nejsou aktualizace vůbec k dispozici. Podíl počítačů s neaktualizovaným operačním systémem se pohybuje od  8,1 v Holandsku po 17,2 v Saúdské Arábii.

Data využitá ve studii pochází ze soukromých počítačů, avšak experti ze společnosti Secunia se domnívají, že je lze do značné míry vztáhnout i na podnikové prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?