Hlavní navigace

Náklady na teplo rostou, má to však i své výhody

21. 9. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Státy Evropy motivují k přechodu k obnovitelným zdrojům na jednu stranu zákazy či zvyšováním cen, na druhou stranu však nabízejí dotace.

Tuzemské domácnosti topící elektřinou či zemním plynem se musí připravit na růst nákladů na teplo. Majitele nemovitostí využívajících kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy se počínaje příštím rokem nevyhnou zákazu jejich užívání. Do toho můžeme v západní Evropě sledovat trendy jako zákaz užívání kotlů na zemní plyn či ztížené financování nemovitostí nesplňujících minimální nároky na energetickou náročnost. I v tuzemsku tak výběr zdroje tepla pro domácnosti ovlivňují častěji a s větší intenzitou plány zemí Evropy na snižování emisí skleníkových plynů, přičemž pro majitele mají tyto změny i pozitiva.

Státy Evropy motivují domácnosti k přechodu k obnovitelným zdrojům na jednu stranu zákazy či zvyšováním cen, na druhou stranu však nabízí dotace na snížení energetické náročnosti budovy či pořízení ekologického zdroje tepla, např. tepelného čerpadla.

V případě tepelných čerpadel, domácnostem se stává více dostupný zdroj tepla, který:

  • K výrobě tepla využívá zdroj v podobě geotermálního tepla či venkovního vzduchu. Oba tyto zdroje jsou k dispozici ve všech koutech republiky zdarma a prakticky v neomezeném množství.

  • Si zdroj k výrobě tepla odebírá z okolí sám, tj. nevyžaduje přikládání či skladování zásob paliva.

  • Je přívětivý k životnímu prostředí a výrazně zlepšuje komfort pobytu ve svém okolí, např. v porovnání s neekologickými kotli na tuhá paliva.

  • Je možný ovládat dálkově, např. prostřednictvím mobilního telefonu.

  • Má dlouhou životnost a nízké nároky na údržbu.

  • Je schopen dodat levně dostatek tepla i při velmi nízkých provozních teplotách. Např. tepelná čerpadla IVT jsou prověřena drsnými podmínkami Skandinávie.

  • Je schopen fungovat nejen jako zdroj tepla, ale také zdroj teplé vody či chladu.

Univerzální řešení neexistuje

Nezávislost na dodávkách paliva dává domácnostem jistotu toho, že jejich náklady na teplo budou v příštích letech stejné, resp. nedojde k jejich výraznému navýšení, tak jak je tomu například u elektřiny či zemního plynu.

Tepelná čerpadla jsou vhodná pro všechny typy budov, neexistuje však univerzálně vhodné čerpadlo, při výběru nového zdroje tepla je třeba vzít v potaz:

příloha_ovladnete_sva_data

  • očekávanou spotřebu tepla,

  • dispozice nemovitosti (počet a velikost místností),

  • požadavek na výrobu teplé vody,

  • požadavek na schopnost fungovat jako klimatizace,

  • možnosti umístění tepelného čerpadla.

Představu o vhodnosti jednotlivých typů čerpadel pro vaši nemovitost si můžete udělat na stránkách společnosti IVT Tepelná čerpadla s.r.o., tj.:

Pokud vám není lhostejné, kolik každý rok vydáte na teplo a teplou vodu, začněte se ještě dnes zajímat o výhody, které vám přinesou tepelná čerpadla.

Byl pro vás článek přínosný?