Hlavní navigace

Na povinném ručení lze ušetřit „majlant“. 5 způsobů, jak na to

9. 8. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: OlegRi / Shutterstock.com
Pojišťovny s oblibou tvrdí, že povinné ručení a havarijní pojištění nejsou zlatým dolem, ale klienta něco takového nemusí vůbec zajímat.

Jsou věci, se kterými člověk nic neudělá, ani kdyby se postavil na hlavu. Dobrým příkladem je pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Zákon č. 168/1999 Sb mj. stanovuje, že tzv. povinné ručení musí být uzavřeno pro každé vozidlo provozované na pozemní komunikaci, a to včetně vozidel, která jsou na ní pouze ponechána. Jinými slovy – pravidelné úhradě pojistného se vyhnete leda v případě, že s automobilem nikdy nevyrazíte na silnici. Anebo přesedláte na MHD, což zřejmě  nehodláte.

Pojišťovny s oblibou tvrdí, že povinné ručení a havarijní pojištění nejsou zlatým dolem, ale naopak spíše balancují na hranici rentability. Klienta však něco takového nemusí vůbec zajímat. Naopak lamentuje nad průběžným zdražováním. Stejně jako v předchozích letech došlo ke zdražení pojistného i na sklonku roku 2020. Trend bude s největší pravděpodobností pokračovat, a i navzdory jarnímu zlevňování se výše průměrného pojistného letos vyšplhá o 3-4 % výše.

Zdražování povinného ručení nejvíce pociťují fyzické osoby do 30 let. Zatímco v roce 2013 činilo pojistné v průměru 3 894 Kč, v roce 2020 stouplo na 6 316 Kč. Dobrá zpráva je, že pakliže vozidlo patří firmě, je možné pojištění evidovat jako náklad. Nicméně ne každý má možnost zmírnit finanční zátěž tímto způsobem, ale nabízí se i další způsoby.

Vhodně zvolený vůz

Pokud jsou vaší prioritou nízké provozní náklady, přemýšlejte tímto způsobem již ve fázi výběru vozu. Výše povinného ručení jde ruku v ruce s parametry, jako jsou objem motoru, výkon či hmotnost. Těžké, silné auto s velkým motorem vás vyjde na podstatně větší částku než kompaktní hatchback.

Nejvýhodnější nabídka

S povinným pojištěním je to podobné jako s ostatními finančním produkty. Některé pojišťovny nabízí za nižší cenu srovnatelné parametry jako konkurence. Proto se s podpisem smlouvy neukvapujte a dejte si záležet na výběru. Spoustu času i práce vám ušetří přehledné srovnání povinného ručení.

Uzavření smlouvy online

Jste ze staré školy a preferujete osobní kontakt na pobočce? Ten se vám však nemusí vyplatit z finančního hlediska. Není tajemstvím, že uzavírání smluv přes internet je pro pojišťovny výrazně úspornější, což dávají klientům najevo výraznými slevami. Když si povinné ručení sjednáte online, ušetříte kolem 10 – 20 %. A to už je slušná částka, za kterou si například můžete pořídit nové dioptrické brýle pro řidiče.

Sleva za komplexní pojištění vozidla

Dalších cca 5 – 10 % můžete ušetřit za balíček povinného ručení a havarijního pojištění. Za komplexní ochranu si pojišťovny obvykle účtují něco méně než za uzavření obou produktů zvlášť.

CS24

Jízda bez nehody

Za dlouhé roky za volantem bez nehody získáte bonus ve výši až 60 %. Ten je navíc přenositelný, takže když změníte pojišťovnu, sleva vám zůstane. V nevýhodě jsou mladší lidé, kteří logicky nemohli za krátkou řidičskou kariéru bonus za bezškodní průběh pojištění nahromadit. Je to i váš případ? Zkuste se domluvit s někým z blízkého okolí, aby si pojistku uzavřeli na své jméno a „zapůjčil“ vám svůj bonus.

Pojistné vás může vyjít ještě o něco levněji, když ho jednou za rok zaplatíte v plné výši. Majitelé většího vozového parku pak mohou ušetřit také za hromadné (tzv. flotilové) pojištění. A když každoročně aktualizujete smlouvu a porovnáte stávající podmínky s nabídkami konkurenčními nabídkami, nehrozí, že byste se měli na „povinku“ zbytečně přeplácet.

Byl pro vás článek přínosný?