Hlavní navigace

Mozilla ukázala VPN pro Firefox, později službu zpoplatní (2)

20. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla.org
Firefox Private Network je rozšíření, které šifruje přenos mezi Firefoxem a webovými stránkami pro lepší zabezpečení uživatelských dat a soukromí.

Předchozí díl

„Vaše zpětná vazba bude nezbytná pro zajištění toho, abychom nabídli celou řadu služeb, které řeší problémy, s nimiž se potýkáte online, pomocí správně naceněných řešení služeb,“ napsala Woodová s odkazem nejen na VPN, ale také na další, dosud nezveřejněné nabídky. Dodala, že beta testování řešení Firefox Private Network, což je nyní Test Pilotem, proběhne několika variantami, aby její společnost „prozkoumala technické a možné cenové možnosti“ služby.

Mozilla neskrývá svůj záměr diverzifikovat svoje portfolio zdrojů tržeb, aby se zbavila víceméně jediného zdroje, a to licenčních poplatků pro vyhledávače. V červnu generální ředitel Chris Beard a další představitelé Mozilly uvedli, že letos na podzim dojde k placení předplatného služeb, ale ujistili uživatele, že samotný prohlížeč zůstane zdarma. VPN by mohla být první z několika placených služeb nabízených uživatelům Firefoxu, nebo součástí většího balíčku all-in-one; Mozilla se zatím jasně nevyjádřila ohledně formy, kterou tento nový tok příjmů může mít.

Woodová neřekla ani to, jak dlouho bude její tým Firefox Private Network testovat. Tuto iteraci Test Pilotu však definovala jinak než dříve. „Rozdíl oproti nově spuštěnému programu Test Pilot spočívá v tom, že tyto produkty a služby mohou být mimo prohlížeč Firefox a budou mnohem více dotažené a pouhý jeden krok před publikováním směrem k veřejnosti,“ uvedla.

Mozilla s Test Pilotem dosud dost „šachovala“. Tento název až do roku 2009, kdy popisuje snahu o shromažďování údajů o tom, jak lidé web používají. V roce 2016 byl Test Pilot přeorientován, tentokrát pro uživatele, aby „vyzkoušeli experimentální funkce ((v prohlížeči)) a dali nám vědět, co si myslí,“ říká Nick Nguyen, nyní již bývalý viceprezident Firefoxu. Tato verze byla odepsána v lednu, Mozilla v té době prohlásila, že již nepotřebuje samostatné testovací „lůžko“ pro doplňky.

„Nyní tedy do třetice všeho dobrého,“ říká Woodová.

CS24

Uživatelé se k beta testování mohou hlásit na webu služby.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?