Hlavní navigace

Mozilla prý plánuje režim „super privátního surfování“ pro Firefox

15. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.torproject.org
Navzdory své ohromné popularitě nejsou „privátní“ či „inkognito“ režimy v mnoha moderních prohlížečích zdaleka tak soukromé, jak by se mohlo zdát.

V mnoha případech se omezují prakticky jen na blokování lokálního ukládání historie vyhledávání, cookies a hesel. Existuje sice pár výjimek (Funkce Private Browsing ve Firefoxu obsahuje také ochranu před sledováním s názvem Content Blocking či „blokování obsahu“), ale jinak mají lidé tendenci ochranu nabízenou těmito režimy značně přeceňovat.

V reakci na to prý Mozilla plánuje režim „super privátního surfování“ (SPB či Super Private Browsing), který by uživatelům mohl nabídnout skutečnou anonymitu; respektive je skutečné anonymitě přiblížit tak, jak je to jen s prohlížečem možné.

Zpráva přichází prostřednictvím portálu PC Gamer, který si všiml zajímavé informace, jež je součástí programu Mozilla 2019H1 Research Grant. V rámci tohoto programu chce Mozilla nabídnout financování těm, kteří dokážou zodpovědět na jednu nebo více z 12 otázek týkajících se budoucnosti Firefoxu a surfování na webu jako celku.

Právě ve dvanácté hlavní otázce (RQ12), která pokrývá „soukromí a zabezpečení pro Firefox“, Mozilla zmiňuje svůj zájem o poskytování režimu SPB svým uživatelům. Tento režim by podle Mozilly do Firefoxu integroval Tor (či „cibulový prohlížeč“), jenž by blokoval „hromadné sledování, špehování a záskávání otisků prstů (fingerprinting)“. Organizace však přiznává, že to nebude jednoduché.

soutez_casestudy

„…umožnění velkému počtu dalších uživatelů, kteří by mohli využívat síť Tor, si vyžaduje vyřešení neefektivit přítomných v současné době v Toru, jako je tvorba protokolu optimálního pro zapojení v daném rozsahu,“ uvádí Mozilla. A právě tady nastupujete vy – respektive výzkumníci v oblasti soukromí, kteří tohle třeba čtou. Máte-li zájem se na tomhle výzkumu podílet, neváhejte a napište přímo Mozille.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?