Hlavní navigace

Mobilní komunikační aplikace WhatsApp končí s předplatným, bude k dispozici zcela zdarma

22. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: WhatsApp.com
Služba WhatsApp ruší jednodolarové roční předplatné a otevře se firemním zákazníkům.

Na rozdíl od většiny oblíbených messagingových aplikací si služba WhatsApp, kterou v roce 2014 koupil Facebook, účtuje po prvním roce užívání roční předplatné ve výši 1 dolaru. Malý poplatek měl nahradit zobrazování reklam.

Systém zjevně nefungoval tak, jak si firma přála: v pondělí ohlásila, že přestává poplatek účtovat a služba bude pro koncové uživatele zcela zdarma.

Jako důvod uvedla, mimo jiné, že mnoho uživatelů služby nevlastní platební kartu, kterou by poplatek zaplatili. WhatsApp je k dispozici zdarma s okamžitou platností, avšak může trvat až několik týdnů, než platební systém zmizí ze všech verzí aplikace.

Co se stávajících předplatitelů týče, WhatsApp jim neplánuje nenabídnout vrácení peněz.

soutez_casestudy

Ačkoli bude služba zcela zdarma, aplikace WhatsApp se nezačne hned plnit reklamními sděleními. Podle svého vyjádření společnost pracuje na „nástrojích, které uživatelům umožní pomocí aplikace WhatsApp komunikovat s podniky a organizacemi, o které se zajímá.“ Je tedy možné, že WhatsApp bude fungovat obdobně jako Facebook Messenger, kde lze chatovat s firmami a provádět platby.

Messagingovou aplikaci, která oslovuje uživatele všech věkových a sociálních skupin, pravděpodobně má smysl poskytovat bezplatně. Není zřejmé, jak si na sebe hodlá WhatsApp vydělat, ale jedna cesta existuje – může například účtovat určitý poplatek firmám, které ji chtějí využívat ke komunikaci s uživateli-zákazníky.

Byl pro vás článek přínosný?