Hlavní navigace

Microsoft v bitvě prohlížečů pozvedá bílou vlajku (3)

20. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Vrátíme-li se k událostem uplynulých týdnů, pak nám jako jedna z nejzajímavějších technologických zpráv připadá přechod prohlížeče Microsoft Edge na Chromium. Podívejme se tedy na tuto událost ještě z dalšího úhlu.

Předchozí díl

Nahrazením vykreslovacího enginu EdgeHTML Blinkem bude jediný zbývající prohlížeč Microsoftu schopen využívat knihovnu rozšíření a doplňků pro Chrome. Což bude pro fanoušky Edge rozhodně vítanou změnou, protože právě chabé možnosti rozšíření byly jedním ze slabin tohoto prohlížeče.

Přechod na Chromium a vložení Blinku do Edge také Microsoftu umožní nabídnout prohlížeč pro různé verze Windows i jiných platforem. „Microsoft Edge teď bude dodáván a aktualizován pro všechny podporované verze Windows, a to v rychlejším tempu,“ řekl Belfiore. „Zároveň očekáváme, že nám tato práce umožní přenést Microsoft Edge na jiné platformy, třeba na macOS.“

Časový harmonogram přechodu Microsoftu z EdgeHTML na Blink ovšem jasně stanovený nebyl; společnost oznámila, že na změně bude pracovat „v průběhu následujícího roku nebo tak“ a že preview verze bude k dispozici počátkem roku 2019. Není  jasné, jak tenhle harmonogram a Edge postavený na Chromiu pomůžou uživatelům Windows 7, neboť tenhle OS přijde o veřejnou podporu za pouhých 13 měsíců – v lednu 2020. Redmondský gigant možná předpokládá, že významný počet PC s Windows 7 konec podpory přežije – což je dle aktuálně dostupných dat téměř jistota – nebo doufá, že podniky, které si po roce 2020 zaplatí za rozšířenou podporu, budou namísto Chromu nebo IE11 používat Edge.

Windows 8.1, druhý v současné době podporovaný OS, v tom nehraje příliš velkou roli: tuto edici totiž používá jen okolo šesti procent všech PC s Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Odpojení Edge od Windows 10 bude mít pro uživatele další výhodu, neboť jeho důsledkem budou nové aktualizace ze strany Chromia dodávané každých šest až osm týdnů, na rozdíl od současného půlročního tempa Edge. Po dokončení každé nové verze Chromia – a aktualizaci Chromu – Microsoft tenhle kód nejspíš zakomponuje do svého vlastního prohlížeče, stejně jako to teď Opera Software dělá s Operou, a vydá jeho novou variantu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?