Hlavní navigace

Microsoft připojil konkurenční prohlížeče k Application Guard ve Windows 10 (3)

3. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Alex - Fotolia.com
Microsoft připojil prohlížeče Chrome a Firefox prostřednictvím samostatných rozšíření k pokročilé bezpečnostní technologii Windows 10.

Předchozí díl

Tak zaprvé, tím, že přibral tyhle dva konkurenty, zejména Chrome s jeho uživatelským podílem 67 procent, Microsoft v podstatě přiznal, že jeho vlastní Edge je fiasko. Podobně jako rozhodnutí společnosti z loňského roku, spočívající v přesunu jádra z EdgeHTML na Chromium, open-source základ Chromu, byl i tento krok přiznáním špatného růstu Edge; v únoru běželo na tomto prohlížeči jen zhruba 12 procent uživatelů Windows 10.

No a když tedy uživatelé nejdou k Edge a WDAG, musí jít Edge a WDAG k nim – právě přes konkurenční prohlížeče.

Proč se tím vůbec zabývat? Protože WDAG je jednou ze zásadních technologií podnikové bezpečnosti ve Windows 10, a pokud ji moc lidí nevyužívá – protože moc lidí nevyužívá Edge – musí jít Microsoft tam, kde jsou uživatelé, aby zajistil vyšší využitelnost WDAG, potažmo ocenění této technologie ze strany uživatelů.

Významná otázka související s nabídkou rozšíření zní, co Microsoft s WDAG udělá poté, kdy jeho Edge přejde plně na Chromium a bude využívat stejné enginy pro vykreslování a JavaScript jako Chrome.

Není známo, zda Microsoft dokáže WDAG replikovat na prohlížeči bez jádra EdgeHTML. WDAG a Edge zkrátka mohou být příliš provázány na to, aby mohl být první z nich portován – řekněme na Chrome či prohlížeč postavený na Chromiu. Volba přístupu formou rozšíření může znamenat přiznání, že WDAG nemůže být v Chromu nativně.

soutez_casestudy

Pokud je to pravda, pak právě takhle může WDAG přežít po přechodu Edge na Chromium – Microsoft zkrátka stejné rozšíření vytvoří i pro nový Edge.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?