Hlavní navigace

Microsoft omezí velikost měsíčních updatů Windows 10 (1)

27. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Microsoft minulý týden oznámil, že oseká velikost pravidelných měsíčních aktualizací Windows 10, a to už od podzimu, kdy se k zákazníkům dostane verze 1809.

Microsoft minulý týden oznámil, že oseká velikost pravidelných měsíčních aktualizací Windows 10, a to už od podzimu, kdy se k zákazníkům dostane verze 1809.

„S dalšími velkými verzemi Windows 10 a Windows Server řineseme nový design kvalitních aktualizací,“ napsala Maliha Qureshi, programová manažerka Microsoftu, v příspěvku na blogu společnosti ze 16. srpna. „Tento design tvoří kompaktní balíček aktualizací pro jednodušší a rychlejší implementaci.“

Ony další „velké“ verze Windows 10 a Windows Server budou označeny 1809 ve formátu rrmm Microsoftu, označujícím plánovaný měsíc vydání. V ideálním případě pak feature upgrade pro obě řady vychází v měsíci následujícím, ale v podání Microsoftu to zpravidla bývá až o měsíc později.

„Kvalitními aktualizacemi“ pak Qureshi myslela bezpečnostní záplaty operačních systémů (plus záplaty chyb jiných než bezpečnostních), které jsou zpravidla vydávány několikrát měsíčně. Například druhé úterý v měsíci (Patch Tuesday) Microsoft uvádí bezpečnostní aktualizace se záplatami zranitelností. Pod souhrnný termín patří také updaty označované Microsoftem jako B, C a D, což je abeceda, která už stihla zmást mnoho IT administrátorů.

Počínaje Windows 10 1809 (a Windows Server 1809) bude k zákazníkům dodávána pouze jedna velikost kvalitní aktualizace; tato aktualizace bude o dost menší než tzv. plná aktualizace (full update), která zpravidla dostává označení „nejnovější kumulativní update“ neboli LCU (latest cumulative update). Kvalitní aktualizace budou také mírně větší než tzv. expresní aktualizace (dle Microsoftu), přičemž tyto mnohem menší balíčky mívají zpravidla mezi 150 a 200 MB.

CS24

Microsoft v současné době servíruje tři různé velikosti kvalitních aktualizací pro Windows 10: plnou, expresní a třetí, přezdívanou delta. V uplynulém měsíci Microsoft svým zákazníkům oznámil, že počínaje 12. únorem 2019 s aktualizacemi typu delta přestane, a Windows 10 1803 a starší se tak už dočkají pouze aktualizací plných a expresních.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?