Hlavní navigace

Microsoft dočasně překonal Apple a stal se nejhodnotnější firmou světa

28. 11. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Applu se v posledních letech většinou dařilo udržet si svou pozici nejhodnotnější společnosti světa, ovšem poprvé za necelou dekádu se na první příčku podařilo vyhoupnout Microsoftu.

Agentura Bloomberg oznámila, že se Microsoftu v pondělí 26. listopadu podařilo překonat svého konkurenta ve smyslu tržní kapitalizace a dosáhnout celkové hodnoty 812,93 miliardy dolarů. Toto maximum firma dosáhla okolo jedné hodiny a páté minuty odpoledne východního standardního času. Tím se dostala nad 812,6 miliardy dolarů, což bylo denní maximum Applu.

Je přirozené že se hodnota velkých technologických společností, jako jsou Microsoft a Apple, neustále mění, a Microsoft si svou pozici nedokázal udržet dlouho. Už v čase psaní tohoto článku byl Apple opět zpátky na první pozici.

Stojí však za zmínku, že krátké panování Microsoftu v žebříčku nejhodnotnějších podniků světa nemuselo být nutně důsledkem nějakého výrazně pozitivního směřování. Spíš je pravděpodobné, že akcie Applu – potažmo jeho tržní valuaci – srazily problémy firmy z poslední doby s nižší než očekávanou poptávkou po jeho nejnovějších iPhonech. Jinými slovy Microsoft možná dočasně zvítězil kvůli problémům konkurence.

Když už jsme u toho, pak je třeba zmínit, že i když je Microsoft znovu na druhém místě, existuje velká pravděpodobnost, že tento technologický gigant z Redmondu bude Applu alespoň v nejbližší budoucnosti dýchat na krk. V poslední době se mu totiž podařilo vydat pár dobře hodnocených a přijatých produktů, včetně sluchátek Surface Headphones či celkově přenosných zařízení řad Surface.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud se společnosti podaří upevnit svou pozici v této oblasti, možná kýženého milníku dosáhne znovu – a tentokrát na dlouhodobější úrovni.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?