Hlavní navigace

Letní číslo CIO BW je právě v prodeji. Co se v něm dočtete?

25. 8. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Nosnými tématy vydání CIO BW 4/23 jsou digitální ekonomika pod vlivem umělé inteligence, telekomunikace a ekologie. Součástí vydání je také prezentace přihlášených studií do soutěže Případová studie roku 2023.

Generativní umělá inteligence mění svět práce a pracovní postupy využívající umělou inteligenci dnes slouží ke zlepšení zákaznických služeb i zaměstnanecké zkušenosti, k zefektivnění IT a v dalších oblastech. Stačí přidat tři kouzelná písmenka „GPT“ a vše bude na správné cestě, že? Právě že nikoli, jak se tedy s generativní AI efektivně poprat, radíme v tomto vydání CIO BW.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Upozorňujeme také na možná nebezpečí, která se mohou vyskytnout v případě používání ChatGPT a jiných podobných služeb. ChatGPT a podobné modely umělé inteligence totiž mají nejen přístup k velkému množství informací, ale také využívají údaje z předchozích zadání pro strojové učení. To může představovat značné riziko prozrazení důvěrného nebo citlivého firemního obsahu. Pro společnost, jejíž zaměstnanci tyto informace nevědomky poskytli umělé inteligenci, to může mít vážné důsledky, materiální škody nebo ztrátu reputace. Potenciálním problémem jsou také nepřesné, nebo dokonce chybné odpovědi, které mohou vést k nesprávným rozhodnutím.

Součástí jedno z článků v CIO BW 4/23 jsou i best practices v oblasti generativní AI, abyste se mohli inspirovat funkčními a vyzkoušenými řešeními.

V sekci telekomunikací se věnujeme zejména sítím páté generace ve firemním prostředí. Dnes si totiž může prakticky libovolný podnik takovou síť postavit. Privátní sítě, nazývané také areálové sítě, se budují pro určitou budovu nebo areál, ať už jde o výrobní závod, logistické centrum nebo univerzitní kampus či jejich části. Fungují nezávisle na veřejné mobilní síti a na rozdíl od veřejné sítě lze v privátní síti používat pouze vybraná zařízení v budově nebo kampusu. Privátní sítě lze snadno přizpůsobit nebo kombinovat s veřejnými sítěmi.

Jaké ale jsou jejich výhody a mohou být alternativou k Wi-Fi? Hledáme na to odpověď.

Jestli se alespoň trochu staráte o životní prostředí, nebo jedete v trendu udržitelného podnikání, aspoň prolistujte články se záhlavím Ekologie. Dozvíte se tam, jak může vaše IT oddělení pomoci se zelenějším podnikáním.

A v neposlední řadě se můžete inspirovat povedenými případovými studiemi, které firmy přihlásily do naší soutěže Případová studie roku 2023.

soutez_casestudy

Přeji vám inspirativní čtení a pohodový vstup vaší rodině do nového školního roku.

Magazín si můžete objednat zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?