Hlavní navigace

Ajay Singh (Pure Storage): All flash už je pro všechny

30. 8. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Pure Storage
Cena za firemní úložiště postavené výhradně na flash technologii spadla tak dolů, že je dostupná pro každého, říká v rozhovoru produktový šéf společnosti Pure Storage Ajay Singh.

Do České republiky jste přijel oznámit produktové novinky, které mají potenciál změnit trh s firemními úložišti. O co jde?

Představili jsme novou rodinu řešení, FlashArray//E a FlashBlade//E, které našim zákazníkům umožňují konečně se rozloučit s posledními pevnými disky v jejich datových centrech. Přinášíme totiž jednoduchost a efektivitu technologie flash pro všechna souborová, objektová a bloková úložiště za bezkonkurenční cenu.

Jaká je tedy minimální velikost flashového úložiště, které si mohu pořídit?

Rodina Pure//E rozšiřuje podporu kapacity směrem dolů až na pouhý 1 PB. Cena pak začíná na dvaceti centech amerického dolaru za jeden gigabajt včetně tříleté podpory. Navíc je k tomu nutné zmínit, že flashové úložiště je ideální pro exponenciální růst dat a disponuje nejlepší energetickou účinností v oboru, kdy je spotřeba pětkrát menší už u úložišť z klasických pevných disků.

Prodáváme také v modelu Evergreen forever, kdy každému zaručujeme, že jeho nakoupený hardware i software zůstane aktuální.

Co to přesně znamená?

Když si od nás koupíte v tomto modelu flashové úložiště, tak jakmile budeme mít nějakou softwarovou aktualizaci nebo nový hardware a váš bude potřeba vyměnit, tak to zdarma uděláme. A umíme to dokonce i za plného provozu, není nutné kvůli tomu systémy vypínat. Máme tak zákazníky, kteří si od nás nakoupili svá úložiště před deseti lety, stále je provozují, ale totálně obměněná bez dalších doplatků.

Pokud potřebujete nižší cenu, ale podobné služby, umíme také poskytnou naše produkty formou hardware-as-a-servise ve vašem datovém centru. V tomto případě vlastníme hardware, ale všechno ostatní a to zejména data – patří vám. Když chcete datové centrum přestěhovat, jednoduše ho sbalíte a postavíte jinde.

Vaše nejmenší nabídka je 1 PB úložiště. Byť je cena nízká, tak mnozí ani zdaleka takový objem dat nepotřebují. Co s tím?

Umíme poskytnout náš hardware i ve formě služby, kdy se platí za spotřebu, takže si klidně můžete zaplatit půl petabajtu nebo méně, ale hardware bude mít stejně 1 PB. Zase vám to půjde rychle škálovat směrem nahoru, když budete potřebovat.

Naopak největší pole má 10 PB.

Jak veliké je takové zařízení?

Pořad je to malý stroj, nic velkého. Ale samozřejmě v porovnání s harddisky je menší a patnáctkrát spolehlivější. A to i proto, že naše firma od svého vzniku pracuje výhradně s flash paměťmi, tak náš specializovaný software dokáže poznat, jestli se nějaké úložiště blíží ke konci životnosti a dovedeme ho tak vyměnit ještě dřív, než se rozbije.

Díky těmto pokročilým monitorovacím funkcím nabízíme SLA na funkčnost, ale skutečné SLA, které na rozdíl od konkurence obsahuje i sankce, kterým jsme v případě poruchy vystaveni.

Dovedou flashové technologie nějak pomoci s bezpečností, která je poslední dobou velmi citlivým tématem pro řadu firem?

soutez_casestudy

Samozřejmě. Nabízíme také SLA v případě ransomwarového útoku. Představte si, že jste se stali obětí zašifrování disků, přijede policie a v rámci vyšetřovaní zkonfiskuje kvůi forenznímu vyšetřovaní vaše pevné disky. Co teď? Protože nemáte svá data ani hardware – firma je totálně ochromená.

My se naším SLA zavazujeme, že následující pracovní den vám pošleme čerstvou sadu flash polí včetně profesionála, který pomůže s obnovením dat s tím, že nejpozději do 48 hodin od zahájení obnovy budete zase plně funkční.

Byl pro vás článek přínosný?