Hlavní navigace

Kindle Fire vs. iPad 2: kdo s koho?

7. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Srovnávat čtečku Kindle Fire od Amazonu s tabletem iPad 2 od Apple je poměrně složité, neboť obě dvě zařízení se primárně soustředí na odlišné zákazníky.

Cílem iPadu je být náhražkou přenosného počítače s kvalitním displejem, který dobře vypadá. Naproti tomu Kinde Fire je levné zařízení, které není tak nablýskané a může tak nabídnout řádově zajímavější cenu. Klíčové funkce však lze snadno porovnat.

Hardware

iPad 2 používá 1GHz dual-core procesor od Intelu s označením A5, má 720p kamerku a baterie vydrží až 10 hodin surfování na internetu. Dostupný je ve variantách 16GB, 32GB a 64GB. Kindle Fire má také dual-core procesor, postrádá však kamerku a baterie vydrží jen osm hodin čtení s vypnutým Wi-Fi připojením. V nabídce je s pouze 8 GB diskem. Zde tedy vede iPad.

Displej

I zde Kindle Fire zaostává, jelikož jeho sedmipalcový displej s rozlišením 1024x600 pixelů je téměř o tři palce menší, než displej iPadu. Velkou výhodou Kindle Fire je však to, že je díky tomu skladnější na cesty.

Operační systémy a aplikace

iPad samozřejmě využívá platformu iOS, která je mezi uživateli oblíbená díky své jednoduchosti. Kindle Fire je naproti tomu postavený na upraveném Androidu, do něhož jsou integrovány aplikace Amazonu. iPad umožňuje stahovat aplikace z App Store, zatímco Kindle Fire podporuje Android Market od Amazonu se schválenými aplikacemi.

Problémem je však dostupnost aplikací pro Kindle Fire, protože i když tablet používá standardní OS Android 2.3, Amazon umožňuje jen instalaci aplikací z vlastního Appstoru, kde chybí řada populárních aplikací jako třeba Skype. Konkrétně je zde zhruba 15 000 aplikací oproti 200 000 na Android Marketu. Tato skutečnost je daní za nízkou cenu, protože Amazon výrobu Kindle Fire dotuje (údajně zhruba 50 dolary na každém kusu) a je proto jeho logickým cílem, aby se mu jeho investice vrátila prodejem dalšího obsahu.

Cloud

V této oblasti naopak vyniká Kindle Fire. Zaprvé tento nový e-reader využívá webový prohlížeč Amazon Silk, který je integrován do Elastic Computer Cloud (EC2). EC2 zaručuje, že se webové stránky načítají rychleji. Silk si totiž pamatuje, které stránky navštěvujete nejčastěji a na pozadí je sám načítá. Ale to není vše. Kindle Fire také poskytuje bezplatný úložný prostor na cloudu pro aplikace, skladby, knihy a video, které si uživatel zakoupí přes Amazon. To znamená, že nemusíte využít ani jeden megabit z 8GB disku Kindle Fire k ukládání svého hudebního archivu.

Abychom však byli objektivní, je třeba dodat, že Apple nabízí vlastní cloudovou službu iCloud. Ta všem uživatelům nabídne bezplatných 5GB prostoru pro uskladňování mailů, dokumentů, aplikací, hudby a videí. iCloud také umožní synchronizaci hudby zakoupené na iTunes mezi všemi zařízeními od Apple (to bude za poplatek)

Podpora Flashe

Zde je to jednoduché: Kindle Fire jej podporuje, zatímco iPad 2 ne.

Cena

Pro mnoho lidí bude tím hlavním cena. Kindle Fire stojí 199 dolarů, zatímco nejlevnější varianta iPadu 2 (16GB) vyjde na 499 dolarů. Je však třeba si uvědomit, že i když za Kindle Fire zaplatíte méně, dostanete méně.

CS24

Podrobnou analýzu vhodnosti tabletu Fire pro firemní použití přinesl sesterský server ComputerWorld:

http://computerworld.cz/hardware/je-tablet-kindle-fire-vhodny-pro-firemni-vyuziti-43896

Byl pro vás článek přínosný?