Hlavní navigace

Kapsch earthDATAsafe: datové centrum v žulovém masivu

26. 6. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: kapsch
Zajímá vás, kam by si dnes svá data schovali Dr. No nebo pan Goldfinger?

Nejbezpečnější datové centrum firmy Kapsch možná vypadá jako kulisy z klasické Bondovky, ale své servery, privátní cloudy či zálohy kritických dat zde mají finanční instituce, tradingové společnosti a další nejmenovaní zákazníci společnosti Kapsch.

Uspávající rytmická masáž hýžďových svalů na D1, malebné, leč na pohled nudné vinice Mikulovska a další spánek v důsledku dopravní zácpy na Vídeňském okruhu vystřídala konečně krajina s kulisou Alp na obzoru. Rychlostní silnice S6 se vine jejich předhůřím od Vídeňského nového města směrem na jihozápad a nabízí pohledy na jednu z nemalebnějších částí Rakouského venkova. Tmavá zeleň lesů se střídá se svěží zelenou barvou pastvin a luk a dluhé táhlé zatácky působí ve slunném letním odpoledni doslova opojným dojmem. Náhle se za jednou z nich na svahu objevuje podivná stavba - šedivá koule umístěná v úbočí hory navozuje dokonalý dojem Bondovky šedesátých let. Mít tak o třicet kilo méně, skotský přízvuk, bujně zarostlý hrudník a místo zadních dveří oktávky třímat v ruce volant DB5, byl by ten dojem dokonalý, zejména poté, co se nenápadná brána umístěná na odpočívadle benzínové pumpy sama od sebe otevírá a cesta ke vstupnímu bunkru je volná.

Anglický výraz "Earth Safe" nemá asi bohužel ideální český ekvivalent. Znamená ale naprostou bezpečnost. Tu hledala v průběhu druhé světové války řada podniků, vyrábějících zbraně pro Německou válečnou mašinérii. V žulovém masivu u Rakouského městečka Kapfenberg postavila v letech 1943-4 svou podzemní továrnu firma Bohler-Edelstahl. Ve skalním masivu byly tehdy vytvořeny transportní a výrobní tunely o celkové délce 1150 metrů a ploše 4650 metrů čtverečních.

Bližší ohledání kulovité stavby odhaluje, že vstupní "bunkr" svým tělem poněkud klame. Kulovitý tvar je tvořen jakousi silnou a pevnou látkou nataženou na kovovém skeletu, pod nímž se skrývá poněkud fádnější betonová kostka, v níž je kromě vstupní haly a dohledové místnosti také středně velká "jednačka". Ještě stále bychom mohli být v Bondovce, ale je jasné, že jsme se ze šedesátých let přesunuli do korporátní současnosti.

Podzemní továrna byla pochopitelně po druhé světové válce opuštěna a prostory našly nové využití až po více než padesáti letech. V letech 2002-3 zde začala stavět bezpečné datové centrum společnost Daimler Chrysler, celý komplex pak v roce 2008 převzal Kapsch (divize BusinessCom). Unikátní prostředí se pochopitelně nabízí především coby ideální místo pro nabízení služeb datového centra s vysokou úrovní zabezpečení včetně firewallů úorvně 3 a 4, podpory principu 4 eyes a řady služeb v oblasti zálohování a dlouhodobé archivace dat.

CS24


EarthDataSafe - Kapsch


S úvodní prezentací iluze Bondovky na chvíli mizí. Informace jsou to zajímavé, nicméně nikdo z Flemmingových kladných či záporných hrdinů by asi nepotřeboval připomínat že klíčovými trendy současnosti jsou cloud, virtualizace, big data, podpora spolupráce a mobility, konzumerizace IT či bezpečnost. Nicméně jsou to klíčové trendy pro Kapsch, který se tradičně zaměřuje na korporátní zákazníky a jejich specifické potřeby hodlá řešit především integrací privátních cloud služeb buď v zákaznickém nebo svém datovém centru.

Datové centrum earthDATAsafe představuje jakousi třešničku na produktovém dortu Kapsche - jedná se pochopitelně o prémiovou destinaci pro vaše data či servery a odpovídá tomu péče s jakou je vše v hoře organizováno a provozováno. Základem je pochopitelně redudance systémů na dvou oddělených místech v podzemí. Samozřejmostí je též několik datových přípojek přivedených z rozličných směrů (datové kabely vedou pochopitelně i podle silnice S6) a schopnost udržet centrum v provozu prakticky neomezeně dlouho i při výpadku elektřiny (centrum má dva záložní agregáty se zásobou paliva na 24 hodin a možností snadno doplňovat prakticky přímo z dálnice a nedalekých benzínových pump, další mobilní dieselové agregáty je navíc možné přistavit do zásobovací chodby.

Výtah s nosností čtyř velmi hubených rakušanů nás sváží několik desítek metrů pod úroveň vstupního bunkru do čistých, udržovaných, ale také velmi vlhkých chodeb. Voda a kondenzující vodní páry jsou největší nepřítelem serverů v tunelech, proto jsou vlastní racky umístěny ve speciálních klimatizovaných kontejnerech. Vlhké a chladné prostředí má ale i výhody - výrazně usnadňuje chlazení datového centra, jehož PUE (power usage envelope, tedy "přídavek" energie spotřebované na chlazení) je mezi 1,5 a 1,6. To sice není rekordně nízká hodnota, je to ale rozhodně lepší než průměr. Zbytkové teplo je navíc využíváno k částečnému vytápění vstupního "bunkru". Pro technicky zvídavé ještě dodáváme, že racky mají průměrné osazení kolem 2 KW s maximem 7KW. Datové centrum v současné době využívá padesátka zákazníků (drtivou většinu z nich Kapsch nesmí veřejně referovat) a jeho obsazenost je asi 40 procent, přičemž v tunelovém komplexu je dostatek prostoru na celkové zdvojnásobení kapacity.

Zatímco personál a návštěvy se do komplexu spouští výtahem umístěným naproti bezpečnostnímu "velínu" cesta pro servery, racky a další vybavení vede který ústí v nižší části úbočí hory přímo pod silnicí R6. To byl i původní vstup do výrobního komplexu, postavený tak, aby zahnutí chodby po pár desítkách metrů účinně chránilo před dopadem bomb či přímou střelbou na ústí tunelu. Dnes tudy ale putují pouze racky, servery a části kontejnerů, v nichž je vše umístěno. Celý komplex je navíc vyjma údržby či rozšiřování kapacity nebo návštěv jako je ta naše většinu času liduprázdný - vešekerá správa probíhá na dálku a pro vlastní dohled stačí dva zaměstnanci ve vstupním "bunkru".

Naše návštěva ve vlastním "Bondovském" datovém centru uvnitř hory sice trvala jen několik desítkek minut, rozhodně v nás ale zanechala silný dojem. Skvělé fyzické zabezpečení jak z hlediska přístupu, tak ochrana před případnou přírodní katastrofou jsou na úrovni, kterou byste jinde hledali jen stěží. Kapsch zvažuje, že tuto prémiovou lokalitu v budoucnu nabídne i Českých zákazníkům - Dr. No ani pan Goldfinger mezi nimi sice nebudou, dokážeme si ale představit, že řada finančních institucí a možná i softwarových firem by takovou možnost přinejmenším zvažovala.

Byl pro vás článek přínosný?