Hlavní navigace

Jan Vančura, PCS: Biometrické prvky jsou používány častěji než dříve

13. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Položili jsme několik dotazů na téma fyzické bezpečnosti Janu Vančurovi, ředitelem společnosti PCS, spol. s r.o.

CIO Business World: Jaké nové trendy v současnosti hýbou světem fyzické bezpečnosti?

Jan Vančura: V oblasti CCTV se vývoj posunuje nejenom směrem k vyšší kvalitě sledování (systémy s kamerami až do 10Mpx) ale především k vyšší efektivitě využití kamerového systému. Znamená to, že stále častěji dochází k integraci jednotlivých systému ACS, EZS, EPS a tzv. inteligentních systémů budov do jednotného bezpečnostního systému.

Do jaké míry jsou již rozšířeny systémy kombinující kamerové zabezpečení s vyhodnocováním dění na obrazovce prostřednictvím sledovaných vzorců chování?

Inteligentní Video Analýza již v současné době používá algoritmy vedoucí k analýze podezřelého chování určitých osob. Jedná se napříklado dnes již standardní detekci průniku či nebezpečného výskytu a zdržování se osoby v určitém definovaném zájmovém prostoru.

Prosazují se také další řešení kombinující klasickou monitorovací techniku s inteligentními systémy? Které nejvíce?

Stále častěji se využívá Inteligentní Video Analýza, tedy automatický vyhodnocovací prvek z aktuální nebo zaznamenané obrazové informace pocházející pouze z kamer. Jedná se o pomoc a zefektivnění práce operátora. Může být upozorněn na určitý nežádoucí jev a podezřelé chování, může být zaznamenána textová informace z kamery (např. čtení registračních značek vozidel) apod. S rostoucím počtem kamer a jejich rozlišením totiž několikanásobně roste také zahlcenost operátora mnoha informacemi. IVA (Inteligentní Video Analýza) napomáhá tomu, aby byl operátor na důležité informace včas upozorněn a tím předchází jeho nepozornosti. Nejen to – lze například počítat osoby v zájmovém prostoru anebo hledat určitého člověka v daném prostoru, pokud známe jeho tvář.

soutez_casestudy

Mění se trendy v oblasti biometrie? Jsou biometrické prvky používány k zabezpečení/přístupu častěji?

Ano, biometrické prvky se dnes k zabezpečení či přístupu používají častěji než dříve. Např. autentifikace pomocí otisku prstu je dnes již zcela běžná a používá se pravidelně spolu s klasickými metodami řízení přístupu. Začínají se používat i systémy, které identifikují osobu dle průsvitu světla duhovkou. Spolehlivé jsou též některé speciální systémy pro detekci obličeje.

Byl pro vás článek přínosný?