Hlavní navigace

Jaké IT pozice jsou v současné době nejžádanější?

23. 11. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Svět informačních technologií se vyvíjí raketovým tempem a stává se stále významnějším pro většinu firem napříč obory.

Nejde jenom o e-shopy a technologické firmy, ajťáky potřebují všude, což podtrhuje i jejich dlouhodobý nedostatek. Jenom v České republice chybí na 25 000 tisíc IT specialistů, a třeba o Java nebo C#/.NET developra se firmy doslova porvou. Takové TIP IT Solutions dokáže nabídnout i juniorům slušný a stabilní příjem a řadu nadstandardních benefitů, stejně jako výběr pozice, kterou preferují.

5 nejžádanějších IT pozic v roce 2022

Příležitosti jsou jak v ryze českých, tak v zahraničních firmách, pro něž jsou někteří ajťáci v současnosti doslova nedostatkovým zbožím. Ne, že by jim nedokázaly zaplatit, řada společností je skoro vyvažuje zlatem a vychází jim maximálně vstříc v nastavení úkolů i pracovní doby; jenomže jich je zkrátka málo. A možná právě to může být impulsem pro ty, kteří se ještě pořádně nerozhodli, jakým směrem se vydat, anebo zvažují změnu kariéry a rádi by dostali příležitost. Pětice nejžádanějších IT pozic je sázkou na jistotu.

Java developer

Díky všestrannosti tohoto jazyku najde uplatnění snad všude, hlavně pak při vývoji mobilních aplikací pro Android, webových služeb a serverových backendů. Potřebují ho velké korporáty i střední a malé firmy nebo startupy, kde se dá využít prakticky k čemukoliv – nejenom ke správě toku dat a funkčnosti celého systému, ale také k automatizaci, testování, analyzování, vytváření „umělé inteligence“ a spoustě dalšího. Java je prostě všestranná, i když o něco složitější. A kdo ji ovládá, má práci v IT i zajímavé finanční odměny jisté.

C#/.NET developer

Spousta velkých i malých projektů běží právě na „céčku“ a nejčastěji je uplatněno při navrhování a vývoji databázových programů, webových stránek a mobilních aplikací, které bude také testovat a optimalizovat. Vrhne se třeba na tvorbu skladového a docházkového systému, softwaru pro účetní společnost, pojišťovnu nebo banku. A velké uplatnění má programovací jazyk C# i framework .NET rovněž v herním světě.

JavaScript/React

„Aby to nějak vypadalo“, musí se do práce zapojit i front-end, a právě JavaScript a React vývojáři mají práci jistou na spoustu, možná i desítky let, dopředu. Zaměřují se hlavně na vývoj webů a webových aplikací, potažmo realizací grafického návrhu jednotlivých prvků, jimž dává dynamiku a vytváří tak zajímavější aplikace.

soutez_casestudy

DevOps specialista

Stále více firem si moc dobře uvědomuje, že pokud chtějí tvořit moderní aplikace a systémy, musí být pružné a rychlé. A právě tady přichází DevOps specialista, který zásadně šetří čas i peníze, když urychluje a usnadňuje komunikaci mezi vývojáři, programátory a dalšími odborníky na informační technologie. Jednotlivé týmy i celá firma pak pracují mnohem efektivněji, díky čemuž dokáže organizace rychle produkovat softwarové aplikace a služby.

Test Automation/Cypress/Selenium

Co ostatní vytvoří sice může být skvělé, ale ne bezchybné; žádný projekt se tak neobejde bez testování, na které je velmi často využíváno prostředí Cypress a Selenium. Automatické testování end-to-end dokáže odhalit chyby ještě dříve, než půjde produkt ven, a průběžně vytvořené aplikace, weby a systémy monitorovat.

Byl pro vás článek přínosný?