Hlavní navigace

Jak zabránit instalaci květnové aktualizace Windows 10 (1903) (4)

6. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Antonio Gravante - Fotolia.com
Windows 10 May 2019 Update (1903) je za dveřmi, a je tak nejvyšší čas si připomenout, že jako uživatel máte možnost téhle verzi systému zabránit v instalaci a tu provést až poté, co budete připraveni. Navzdory snahám o nucené aktualizace ze strany Microsoftu v poslední době.

Předchozí díl

Windows 7 a 8.1

Jestliže jste na Windows 10 doposud nepřešli, není se čeho obávat. Doby, kdy byly desítky prosazovány všemi možnými metodami, jsou dlouho za námi, a je nepravděpodobné, že by se někdy vrátily. Teoreticky musejí uživatelé Windows 7 a Windows 8.1 za upgrade na Windows 10 platit. Zatím jsme se nesetkali se žádnými náznaky toho, že by se Microsoft chystal opakovat debakl s přístupem „Získejte Windows 10“, a to navzdory využívání méně agresivních metod typu KB 4493132, což je aktualizace, která uživatele láká k přechodu na desítky formou varování před vypršením bezpečnostních aktualizací současného systému.

Tendence Microsoftu zapomínat svoje vlastní nastavení

Při třech různých příležitostech v uplynulých několika letech – konkrétně v listopadu 2017, lednu 2018 a březnu 2018 – Microsoft nuceně aktualizoval stroje s Windows 10 Pro, na kterých byly pokročilé možnosti nastaveny tak, aby u nich upgrade neprobíhal. Microsoft tak v zásadě ignoroval svoje vlastní nastavení. Tyto incidenty můžete brát jako náhody nebo důsledek přepracovaných či přespříliš horlivých jedinců. My ovšem tak velkorysí nejsme.

Nešlo totiž o žádné zprávy, které by přicházely jen tak, zničehonic, případně ze strany uživatelů, kteří zapomněli něco zapnout nebo vypnout. Všechny tři případy byly samotným Microsoftem zdokumentovány jako chyby Microsoftu.

příloha_ovladnete_sva_data

Je s podivem, že trik s měřeným připojením na rozdíl od tradičnějších metod zde podle všeho fungoval. Takže možná budete chtít nastavit svůj internet v systému jako měřený i v případě, že využíváte Windows 10 Pro, Enterprise nebo Education. Pro jistotu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?