Hlavní navigace

Kubernetes jako služba

5. 6. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Cloud4com
Nově nabízíme systém pro orchestraci virtuálních kontejnerů jako službu, říká Tomáš Novák, technický ředitel ve společnosti Cloud4com.

Nedávno jste představili novou službu Kubernetes as a Service, můžete nám přiblížit, co služba nabízí?

Kubernetes je systém pro orchestraci kontejnerů – tedy aplikací a služeb provozovaných ve virtuálních kontejnerech. Cloud4com nově nabízí tuto platformu formou služby svým zákazníkům. Ti se mohou soustředit na vývoj a provoz kontejnerizovaných aplikací, my se staráme o provoz platformy jako takové.

O kontejnerech se v poslední době hodně mluví, proč je to tak atraktivní téma?

Protože se postupně mění způsob vývoje a provozu aplikací. Většina firem přechází na moderní, agilní metody vývoje – a pro vývojáře je obrovským přínosem minimalizovat dobu mezi tím, kdy upraví kód a kdy je schopen tuto změnu otestovat. To vede k odklonu od velkých, monolitických aplikací směrem k mikroslužbám, ze kterých se pak výsledný produkt skládá. Provozovat mikroslužby na úrovni virtuálních serverů by nebylo efektivní, proto se začínají ve větší míře prosazovat kontejnery. K aplikaci je přibalena pouze sada potřebných knihoven bez dalšího nepotřebného balastu. Kubernetes umožňuje automatizaci nasazení a správy kontejnerů, a významně tak zjednodušuje práci systémovým specialistům. Velkou výhodou je i to, že vývojář může mít na svém desktopu prostředí téměř identické s produkcí. Snižuje se tím riziko, že některé chyby nejsou odhaleny během vývoje a testování.

Kubernetes je open source nástroj, proč by si měl zákazník vybrat právě platformu nabízenou vaší společností?

Pro vývojáře i systémové specialisty je důležitá celá řada dalších nástrojů, které potřebují pro vývoj a provoz aplikací. Jde o systémy využívané pro monitoring, alerting, logování událostí, nasazování aplikací a další. Ty nejsou součástí Kubernetes, ale je potřeba je v rámci platformy integrovat. A právě to naše kompletní řešení nabízí. Kromě toho je potřeba zajistit load balancing aplikací a perzistentní ukládání dat – opět funkce, které jsou součástí námi nabízené platformy.

Cloud4com je jedním z největších lokálních poskytovatelů cloud IaaS služeb – předpokládáte tedy, že zákazníci přestanou využívat virtuální servery a přejdou na virtuální kontejnery?

To určitě ne. Naprostá většina aplikací našich současných zákazníků je postavena tradičním způsobem. Tito klienti budou tedy i nadále využívat virtuální servery umístěné v cloudu, protože pro tento typ aplikací je to stále ekonomicky a provozně nejefektivnější varianta jejich provozu.

Cílíte touto službou tedy na nové zákazníky?

Určitě cílíme, zejména na ty, kteří mají svůj vlastní softwarový vývoj a  dokážou využít benefity, které jim virtuální kontejnery nabízejí. Ale zároveň je tato služba určena i pro původní zákazníky, kteří budou například zavádět nové aplikace postavené na mikroslužbách. Velkou výhodou je, že jim nabízíme možnost v jednom cloudovém prostředí provozovat vedle sebe virtuální servery i virtuální kontejnery, vše síťově propojené a jednotně zabezpečené.

Škálování výkonu v cloudu znamená přidávání virtuálních serverů, případně navyšování zdrojů těchto serverů, jak ale vypadá škálování v prostředí virtuálních kontejnerů?

Škálování v případě mikroslužeb znamená přidávání dalších virtuálních kontejnerů s tím, že aplikace tomu samozřejmě musí být uzpůsobena. Celkové zdroje dostupné pro virtuální kontejnery jsou pak dány velikostí clusteru, na kterém jsou provozovány. Naši zákazníci si mohou zvolit, zda servery, které cluster tvoří (obvykle označované jako nódy), budou virtuální, nebo fyzické servery – naše platforma je univerzální a jsme schopni ji zákazníkům nabídnout v obou variantách.

soutez_casestudy

Pro mnoho firem jde stále o novou technologii – dokážete jim poradit, jak ji využívat?

Určitě, to je i náš cíl. I proto na této službě úzce spolupracujeme s naším partnerem, společností Itera Technologies, která má v této oblasti jedinečné know-how. Našim zákazníkům nenabízíme jen samotnou platformu, ale také naše odborné služby – jsme technologickým partnerem, na kterého se zákazníci mohou spolehnout.

Byl pro vás článek přínosný?