Hlavní navigace

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele?

1. 6. 2023
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Progresivní CIO ve svých tříletých plánech počítají s novými technologiemi, smíšenými týmy, demokratizací IT a větším důrazem na integraci, orchestraci a obchodní výsledky.

Dnešní CIO musejí nejen uvažovat strategicky, ale být také vizionáři.

Mnozí již dnes plánují do příštích let, co oni sami, jejich IT oddělení a  podniky jako celek budou potřebovat v roce 2025.

Todd Cassidy, výkonný viceprezident a CIO ve společnosti Capital One, je jedním z nich.

„Neustále se snažíme dívat kupředu, abychom byli připravení na budoucí vývoj,“ říká Cassidy, který je ve firmě zároveň personálním ředitelem pro oblast IT.

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano Přečtěte si také:

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano

Zmiňuje digitálními technologiemi podporované změny ve způsobu výkonu práce, ale také obecný technický pokrok v oblastech, jako jsou cloud, strojové učení nebo open source, jako důležité trendy, které se promítají do plánů na nadcházející tříleté období. Zdůrazňuje také potřebu agility v IT a průběžného učení jako klíčových faktorů úspěchu v nadcházejících letech.

CIO podle něj musejí být připravení jít cestou inovací, přičemž se musejí opírat nejen o technický pokrok, ale jak zdůrazňuje, také o svá IT oddělení, která budou nové technologie zavádět.

IT lídři, ostatní manažeři a poradci managementu chápou, že budoucnost nelze s jistotou předpovědět. Shodují se, že může nastat další nepředvídaná situace typu pandemie covidu v roce 2019 nebo ekonomické recese o deset let dříve, která znehodnotí i ty nejkvalitněji zpracované plány. Přesto je nutné plánovat a využívat veškeré dostupné informace a poznatky k predikcím budoucího vývoje. A jak dodávají, CIO hrají obzvláště důležitou roli vzhledem k úzké vzájemné provázanosti technologií a podnikání.

„Další růst a ekonomické posilování bude od vedení podniků vyžadovat větší úsilí v oblasti digitální transformace. A CIO musejí stát v čele těchto snah,“ říká Irving Tyler, viceprezident pro výzkum v analytické společnosti Gartner.

Co se dozvíte v článku
  1. Širší uplatnění cloudu a metaverzum na obzoru
  2. Komunikující zařízení, záplavy dat
  3. CIO jako ředitel pro integraci
  4. Budoucnost pracovní síly v IT
  5. Začněte se připravovat

Širší uplatnění cloudu a metaverzum na obzoru

CIO, analytici a výzkumníci předpovídají, že v nadcházejících letech bude docházet k vyzrávání již zavedených technologií. Říkají také, že očekávají, že některé platformy, jež nyní pouze sledují nebo testují, se do roku 2025 stanou součástí hlavního proudu. Podle jejich názoru  jde o evoluci, nikoli revoluci, takže jejich přehledy kritických podnikových technologií pro rok 2025 neobsahují žádná překvapení.

Z více stran například zaznívá, že tříleté plány jsou silně zaměřené na cloud – zejména rozsáhlejší využití veřejného cloudu.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

„Počítejte s tím, že cloud bude dominantním modelem provozu IT, kde všechny datové a výpočetní platformy jsou poskytované formou služby a kde i vývojové nástroje běží v hyperškálovém cloudovém prostředí,“ říká Barry Brunsman, vedoucí konzultant společnosti KPMG a ředitel poradenské praxe pro problematiku CIO.

CIO a analytici se navíc domnívají, že robustní cloudové prostředí bude nutností pro využití dalších technických trendů, které by měly být ve hře v roce 2025. Mezi ně patří nové způsoby využití rozšířené reality a virtuální reality a také metaverzum, i když to má k masivnějšímu rozšíření ještě daleko.

„Web3 a metaverzum vyvolávají nadšení a velká očekávání,“ říká Brunsman.

Ostatní souhlasí a poznamenávají, že CIO dostávají za úkol přicházet s nápady, jak na maximum využít možnosti metaverza k angažovanosti a podpoře zaměstnanců a k aktivizaci zákazníků novými způsoby.

Brunsman však zmírňuje očekávání ohledně metaverza a jeho potenciálu v roce 2025 a vysvětluje, že mnoho manažerů nechce s jeho zaváděním spěchat.

Komunikující zařízení, záplavy dat

CIO a IT poradci očekávají, že vysoké tempo růstu počtu připojených zařízení bude pokračovat i v příštích třech letech.

„Internet věcí se bude i nadále rychle rozrůstat,“ říká Craig Wright, partner pro poradenství a transformaci v digitální konzultantské firmě West Monroe. „Koncová IoT zařízení se počítají na miliardy, v nadcházejících letech to budou již biliony.

CIO proto přemýšlejí, co budou potřebovat k podpoře, monitorování a zabezpečení této narůstající infrastruktury koncových bodů.“ To znamená zabývat se biometrií jako náhradou za hesla a bezpečnostní tokeny, navýšením výpočetních kapacit pro zpracování dat na periferii sítě, zaváděním datově analytických nástrojů pro porozumění datům generovaným koncovými zařízeními a větší mírou automatizace v reakci na výstupy analýzy dat.

soutez_casestudy

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

Tento důraz na data je klíčovým aspektem výhledů IT do roku 2025. Očekává se výrazné zesílení toků dat oproti dnešnímu stavu – data budou pocházet nejen z rostoucího počtu koncových zařízení, ale také ze systémů záznamů a dalších aplikací, u nichž bude množství generovaných a shromažďovaných dat dále narůstat.

„Trend růstu objemu dat bude pokračovat. Podniky se budou zdokonalovat ve zpracování a efektivním využití dat k rozhodování. IT bude muset mít detailní přehled o datech a o tom, jaké poznatky z nich je možné získávat a jak je využívat k obchodním cílům,“ říká Joan Holman, IT ředitelka advokátní kanceláře Clark Hill. „Musíme přemýšlet o tom, kde se naše data nacházejí, jak je nejlépe chránit, jak je propojit a jak zařídit, aby z nich firma měla maximální užitek.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku