Hlavní navigace

Proč investovat do IT v obtížné ekonomické situaci?

5. 6. 2023
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © tetxu - Fotolia.com
Podle analytiků společnosti Gartner by CIO měli využívat digitální investice v době recese, aby zajistili růst a opakovatelné finanční a ekologické přínosy.

V úvodním projevu na nedávné konferenci Gartner IT Symposium v Barceloně analytici společnosti Gartner řekli, že CIO by se měli zaměřit na jeho nejnovější koncept: IT pro udržitelný růst. 

To znamená řídit transformaci podniku na základě tří klíčových strategií, kterými jsou: „revoluce v práci“ pro zvýšení produktivity pracovní síly, „odpovědné investice“ k vyvážení finančních cílů a cílů udržitelnosti a „kybernetická bezpečnost a odolnost“ na podporu obchodních výsledků bez jejich omezování.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Výkonná viceprezidentka společnosti Gartner Mary Mesaglio uvedla, že zůstává optimistická, pokud jde o investice do technologií, přičemž poslední krize nabízí manažerům IT další příležitosti, jak přispět k potřebným změnám. Průzkum 2023 Gartner CIO and Technology Executive Survey, který byl zveřejněn následující den, však ukázal, že manažeři IT v regionu EMEA očekávají, že rozpočty na IT v letošním roce vzrostou v průměru o 4,4 %, což je méně než předpokládaná celosvětová míra inflace ve výši 6,5 %.

Studie, která oslovila více než 2 000 respondentů v 81 zemích, uvádí, že obchodními prioritami CIO v regionu EMEA na letošní rok jsou růst a digitální transformace, přičemž hlavní oblasti zvýšených výdajů zahrnují kybernetickou a informační bezpečnost (70 %), business intelligence a datovou analýzu (53 %) a cloudové platformy (48 %). Přibližně 34 % podniků zvyšuje investice do umělé inteligence (AI) a 24 % také do hyperautomatizace.

Revoluce v práci

Gartner identifikoval tři „multiplikátory“, na které by se měl CIO zaměřit, aby pomohl svému podniku získat image atraktivního zaměstnavatele a podpořil udržitelnou výkonnost na pracovišti:

soutez_casestudy

Odstranění třecích ploch v pracovním prostředí: tření vzniká, když je práce zbytečně těžká, snižuje výkon zaměstnanců a přispívá k fluktuaci zaměstnanců. Analytici se domnívají, že jeho odstraněním a investováním do digitálních dovedností mohou podniky vytvořit angažovanější pracovní sílu, která je lépe vybavená pro konzistentní výkon do budoucna.

Co by měl CIO vědět na začátku kariéry? Přečtěte si také:

Co by měl CIO vědět na začátku kariéry?

Investice do umělé inteligence usnadňující práci: zaměstnanci vyžadují nástroje a technologie, které posilují jejich samostatnost a zvyšují dopad jejich práce. Podle analytiků může umělá inteligence zvýšit výkonnost zaměstnanců tím, že jim rozšíří rozhled a posílí jejich schopnosti.

Byl pro vás článek přínosný?