Hlavní navigace

Internetoví giganti vylepší MySQL pro rozsáhlé datové projekty

28. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © S.John - Fotolia.com
V nové skupině s názvem WebScaleSQL budou pracovat inženýři Facebooku, Googlu, Twitteru a LinkedIn.

Ve spolupráci zmíněných velkých internetových firem by měla vzniknout společná technická platforma WebScaleSQL, která se bude orientovat na řešení problémů spojených s provozem rozsáhlých MySQL databází. Aktuálně se skupina zaměří na přidání dalších funkcionalit pro verzi MySQL 5.6, a to těch, které by se uplatnily při provozu velkých databázových systémů. Nemělo by se přitom jednat o odnož (fork) systému, která by následně žila vlastním životem, ale o variantu (branch), která bude vždy navazovat na vývoj v hlavním proudu MySQL. Tedy za předpokladu, že komunitní vývoj MySQL bude pokračovat.

MySQL komunitu zašťituje Oracle, do jehož portfolia se tato open-source databáze dostala akvizicí firmy Sun Microsystems. Výhrady ke stávajícímu projektu mělo více skupin, které ale situaci řešily tak, že vytvořily vlastní odnože. Jedná se např. o MariaDB (za níž stojí jeden z tvůrců původní MySQL Mark Widenius) nebo Drizzle - oba jmenované systémy se také vydaly směrem k vyšší škálovatelnosti databáze. Svou verzi MySQL nabízí i společnost Percona a její Percona Server je určen pro nazení v přípdech požadavků na vyšší výkon. Oracle sám nabízí vlastní variantu MySQL Cluster, která ale zatím nedošla podstatnějšího rozšíření mimo specifické oblasti nasazení jako jsou např. telekomunikace.

Iniciativa ke zřízení pracovní skupiny WebScaleSQL vyšla od Facebooku. Ten sice využívá více databázových technologií, ale jeho instalace databáze MySQL je patrně nejrozsáhlejší na světě a obahuje 1,23 miliardy uživatelských účtů. Zatímco řada velkých společností se vydala směrem mimo relační databáze a zaměřila se na technologie typu NoSQL jako jsou Cassandra nebo Riak, Facebook zůstal MySQL věrný. NoSQL databáze byly vytvořeny právě pro případy velkých objemů dat, která mohou být rozprostřena distribuovaně mezi různými servery. Facebook se ale spolehl na technologii Memcached, která umožňuje replikovat MySQL data mezi různými servery.

Práce skupiny WebScaleSQL nezačíná od nuly, již nyní mají k dispozici třeba sadu zátěžových testů a několik rozpracovaných projektů, které jak vklad do spolupráce přinesl především Facebook. Jedním z nich je například asynchronní klient, jehož dotazy nebudou blokovat požadavky ostatních uživatelů. Další funkcionalitou, kterou bude skupina vylepšovat, bude technologie předběžného čtení dat (read-ahead), které by mělo ve výsledku až 10krát urychlit sken celé databáze.

Skupina WebScaleSQL věří, že její technologické příspěvky budou Oraclem jako správcem projektu MySQL akceptovány a že budou zařazeny jako organická součást kódu nadcházející verze 5.7.

Zdroj: IDG News Service

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ Facebook uvolňuje dabázi RocksDB jako open source
Po uvolnění technologie Presto se stává open source také RocksDB.
→ Nová konkurence pro MySQL: SkySQL se spojí s MariaDB
MySQL má za sebou pohnutou historii. Spolu s firmou MySQL AB ji nejprve koupila společnost Sun Microsystems (za 1 miliardu USD) a v současné době je po převzetí Sunu v portfoliu Oraclu. Nyní tomuto projektu roste konkurence.

G+

Byl pro vás článek přínosný?