;
Hlavní navigace

Intel představil nejmenší počítač s názvem Edison s nízkou spotřebou

8. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Brian Krzanich (CEI, Intel) prezentuje minipočítač Edison
Nový minipočítač ve velikosti paměťové karty SD míří do segmentu nositelné elektroniky (wearables). Na trhu by se měl objevit v létě 2014.

Intel předpokládá, že dostupnost Edisonu ještě více rozhýbe trh s „wearables“, tedy elektronickými zařízeními, které se nosí jako součást nebo doplněk oblečení. Nový minipočítač byl představen na mezinárodním veletrhu CES 2014 v Las Vegas.

Edison je vybaven procesorem Quark s velmi nízkou spotřebou a konektivitou pomocí Bluetooth a Wi-Fi. Je postaven na architektuře x86 a je vyroben poslední 22nm technologií. Pohání jej linux. Snaha o miniaturizaci a nízkou spotřebu se tím nezastavila, Intel pracuje na projektu ještě menšího počítače.

Jeho možnosti chce Intel demonstrovat na novorozeneckých kšandičkách, které mohou sledovat u dítěte tepovou frekvenci, teplotu, tělesnou aktivitu a aktuální polohu. Edison bude data rovnou zpracovávat a výsledky odesílat do připojených zařízení - třeba do smartphonu. Další demonstrovanou aplikací je chytrý ohřívač kojeneckých lahví, který bude automaticky také kontrolovat spotřebu tekutin dítětem.

Pro vývojářskou komunitu bude Edison k dispozici patrně uprostřed léta 2014. Cena zatím nebyla stanovena.

Zdroj: IDG News Service

ICTS24

Čtěte také:
→ Intel redesignuje procesor pro superpočítače
Výrobce procesorů přijde vylepšeným čipem Xeon Phi s kódovým označením Knights Landing. Sloučí funkce CPU a koprocesoru.
→ Intel představuje vstupní brány pro internet věcí
Intel představil rodinu inteligentních bran pro tzv. internet věcí, které se mají stát prostředníky mezi zabudovanými senzory a daty, která budou ukládat a analyzovat v cloudu.

G+