Hlavní navigace

Inflace poklesne, ale zůstane vysoká, věří šéfové firem

10. 1. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.cz s využitím DALL-E
Míra inflace zůstane i nadále nad dvouprocentním cílem České národní banky. Přestože obavy šéfů českých firem z inflace za poslední rok výrazně klesly, stále téměř 43 % generálních ředitelů očekává inflaci v rozmezí 6–10 %. Více než polovina firem i pro letošek počítá s růstem cen svých produktů a služeb, vyplývá z aktuálního unikátního průzkumu PwC CEO Survey mezi generálními řediteli českých firem.

Devět z 10 generálních ředitelů českých firem předpokládá, že inflace v letošním roce bude mezi 3 a 10 procenty: 50 % očekává inflaci mezi 3 a 5 %, téměř 43 % pak věří v inflaci vyšší mezi 6 a 10 %. 

Obavy z inflace nadále u šéfů firem přetrvávají, byť jsou výrazně menší než na začátku loňského roku. Přesto však jen jedno procento ředitelů věří, že se letošní inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky,“ vysvětluje Daniel Janeček z týmu strategického poradenství PwC Česká republika.

„Výsledky CEO Survey přitom dlouhodobě ukazují, že generální ředitelé umějí hrozby pro své podnikání dobře odhadnout. Např. v loňském roce polovina šéfů věřila v inflaci mezi 6 a 10 procenty, což se nakonec vyplnilo. I proto lze očekávat, že návrat k inflačnímu cíli bude nadále pozvolný. A pokles úrokových sazeb by také nemusel být tak rychlý, jak by se zdálo ještě před nedávnem,“ dodal.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

V loňském CEO Survey nevěřil k dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB ani jeden generální ředitel, letos se již opatrný optimismus v některých firmách objevuje, 1 % šéfů věří v inflaci v blízkosti inflačního cíle pod 3 %.

Více než polovina CEO (57 %) zároveň předpokládá, že ceny produktů či služeb jejich společnosti letos dále porostou, přes 15 % ředitelů dokonce očekává nárůst cen o více než 15 %. Na druhé straně, 29 % firem se přiklání ke stabilním cenám a 13 % dokonce počítá s poklesem cen. 

CS24

„Z hlediska inflace má zřejmě česká ekonomika pro tuto chvíli to nejhorší za sebou. Meziroční míra inflace bude postupně klesat a v letošním roce by neměla být zásadní brzdou české ekonomiky. Firmy se budou moci více soustředit na boj s jinými riziky,“ uzavřel Daniel Janeček z PwC.

Česká národní banka také věří v pokles inflace, na posledním měnovém zasedání na konci loňského roku snížila sazby o čtvrt procentního bodu. K poklesu sazeb došlo poté, co byly sazby téměř rok a půl stabilní. Aktuální prognóza centrální banky počítá s celkovou inflací za letošní rok ve výši 2,6 procenta.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?