Hlavní navigace

Firefox 70 blokuje trackery ze sociálních médií… a další novinky (4)

1. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © backgroundstore - Fotolia.com
Prohlížeč Mozilla Firefox ve verzi 70 přidává trackery (či chcete-li sledovací cookies) od gigantů mezi sociálními sítěmi – Facebooku, Twitteru a LinkedInu – na seznam blokovaných prvků, dále nabízí nový report o soukromí a přináší i integrovaného správce hesel.

Předchozí díl

Zatímco Lockwise vymaže heslo pro daného uživatele, když si na daném webu vytvoří nový účet, není tohoto správce možné požádat, aby sám vygeneroval jedno z velmi silných hesel pro existující uložený účet. To je škoda, protože tato funkce přijde vhod ve správci hesel třetích stran, když je uživateli sděleno, aby si změnil heslo například kvůli úniku dat. A když už je u toho, tak aby si nové heslo nastavil pokud možno co nejsilnější.

K dispozici jsou i další součásti Lockwise, zejména ty, které vznikly jako důsledek spojení Lockwise a Firefox Manageru, tvrdí Mozilla. Což ovšem Computerworld otestovat nemohl vzhledem k tomu, že jeho tým nedokázal najít žádný účet, o němž by bylo známo, že je součástí nějakého většího úniku dat, a k němuž by měl nějaké přihlašovací údaje.

Jedna ze součástí, která byla při „fúzi“ Lockwise a Monitoru plánována – schopnost členit účty tak, aby uživatelská jména a hesla zveřejněná při nějakém úniku figurovala na vrcholu seznamu – se do Firefoxu 70 nakonec nedostala. Chyběla také ve verzi, která byla uživatelům naservírována 22. října.

K dalším novinkám Firefoxu 70 pak podle tvrzení Mozilly patří výrazné snížení spotřeby energie prohlížeče na systému macOS, k čemuž byl zveřejněn i dokument, jenž tuhle záležitost vysvětluje.

příloha_ovladnete_sva_data

Příští verze prohlížeče Mozilla Firefox – a zároveň jeho poslední verze, která ještě vyjde v letošním roce – označená jako Firefox 71, by měla být uvedena 3. prosince.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?