Hlavní navigace

Firefox 70 blokuje trackery ze sociálních médií… a další novinky (1)

29. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld
Prohlížeč Mozilla Firefox ve verzi 70 přidává trackery (či chcete-li sledovací cookies) od gigantů mezi sociálními sítěmi – Facebooku, Twitteru a LinkedInu – na seznam blokovaných prvků, dále nabízí nový report o soukromí a přináší i integrovaného správce hesel.

Mozilla v úterý upgradovala Firefox na verzi 70, v níž vylepšila svou „protisledovací“ technologii anti-trackingu pomocí nových blokátorů, které automaticky vypínají sledovače (trackery) sociálních médií a sestavují reporting, díky kterému mohou uživatelé vidět, co za „špionáž“ prohlížeč zastavil.

Bezpečnostní inženýři Mozilly do updatu zahrnuli také záplaty pro 13 zranitelností, z nichž jedna byla označená jako „Kritická“ a tři označené jako „Vysoká“, což dvě nejvyšší hodnocení hrozeb organizace. Kritická chyba byla označena jako „chyba související s bezpečností paměti“, což je štítek, který je přítomen prakticky v každém seznamu aktualizací Firefoxu. „Některé z těchto chyb prokázaly poškození paměti a my předpokládáme, že při dostatečném úsilí by bylo možné některé z nich zneužít ke spuštění libovolného kódu,“ napsal Mozilla v průvodním bezpečnostním průvodci (advisory).

Firefox 70 lze stáhnout z webu Mozilly pro Windows, MacOS a Linux. Protože se Firefox aktualizuje na pozadí, většina uživatelů potřebuje k přechodu na nejnovější verzi pouze restartovat prohlížeč. Chcete-li aktualizovat ručně, otevřete nabídku pod třemi vodorovnými pruhy v pravém horním rohu a poté klepněte na ikonu nápovědy (otazník v kruhu). Zvolte „O Firefoxu“. Výsledná stránka ukazuje, že prohlížeč je aktuální nebo popisuje proces aktualizace.

soutez_casestudy

Mozilla aktualizuje Firefox každých šest až osm týdnů; prohlížeč byl naposledy aktualizován 3. září.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?