Hlavní navigace

Průmysl 4.0: Mobilní sítě 5G

23. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: pixabay.com
Mobilní sítě páté generace (5G) budou hrát velkou roli při změnách zaváděných prostřednictvím konceptu Průmysl 4.0 a průmyslového internetu věcí IIoT. Jak 5G, tak IIoT jsou dva megatrendy, které se v mobilním průmyslu formují zatím nezávisle jeden na druhém.

První je novou generací mobilních sítí, zatímco druhý je zcela nový způsob podnikání, který může přeměnit celé odvětví. Mohou se překrývat v několika oblastech, ale každý má svou vlastní individuální vývojovou cestu.

Průmyslové giganty jako Siemens a Bosch už po nějakou dobu prosazují koncept Průmysl 4.0 jako popis vývoje výrobního segmentu zahrnujícího pokročilé komunikace a automatizaci.

Ale pokud jsou srdcem Průmyslu 4.0 komunikace, pak právě nízká latence, vysoká kapacita a gigabitové rychlosti sítí 5G by mohly povznést IIoT na další úroveň. Je to obrovská příležitost pro celý mobilní sektor, aby poskytoval potřebné sítě, zařízení a aplikace.

Průmysl 4.0 charakterizuje využití big dat, inteligentních algoritmů, robotiky, 3D tisku, virtuální reality, rozšířené reality, a kybernetických systémů. Průmyslové stroje budou navzájem komunikovat a sdílet data, která mohou být následně analyzována pro automatizovaná byznysová rozhodování v reálném čase.

Komunikace je základ

Ale kde je v těchto výbojích prostor pro mobilní řešení? Především to vše bude nutné propojit, takže ve všech záměrech průmyslových podniků budou hrát důležitou roli telekomunikace. Proto by měly organizace především zjistit, která zařízení se dají připojit k síti 5G, a následně jak toto připojení uskutečnit.
Zatím se pozornost zaměřovala na snížení spotřeby energie a zvyšování rozsahu standardů IoT prostřednictvím sítí s nízkým napájením (LPWAN). Připojená zařízení, jako jsou inteligentní měřiče nebo zemědělské senzory, potřebují vysílat pouze velmi malé množství dat v nepravidelných intervalech na dlouhé vzdálenosti, a proto se pozornost soustředila především na jejich dlouhodobou výdrž.

Pro IIoT ovšem platí pravý opak. Zde je obvykle propojených mnoho strojů s vysokou mírou náročnosti na data, nacházejících se navzájem v bezprostřední blízkosti. Kromě toho musejí být spolehlivě a s dostatečnou kapacitou propojené i aplikace využívající virtuální a rozšířenou realitu včetně připojených vozidel. Některé implementace IIoT už využívají sítě 4G provozované v nelicencovaném spektru, ale 5G umožní, aby se komunikace mezi zařízeními uskutečňovala v bezprecedentním měřítku.

„Komunikace lidí, strojů, organizací stojí v jádru 4.0,“ podotýká Štverka z Atosu. „Logicky je to platforma, na které se potkávají všechny dílčí prvky a musí splňovat vyšší nároky na spolehlivost, rychlost, univerzální dostupnost a bezpečnost. Odhaduji, že výzvou bude kooperace a obchodní flexibilita poskytovatelů.“

Společnost Bosch se domnívá, že lokální sítě 5G s účastí nebo i bez účasti operátorů by mohly přeměnit koncept Průmysl 4.0 na „Industry 4.0 Advanced Pro“. Spolupracuje přitom s firmami dodávajícími komponenty pro sítě 5G, jako je Qualcomm, a tak může dostat své návrhy do pracovních skupin, jako je například 3GPP.

Bosch například navrhuje, aby pro IIoT bylo vyhrazeno určité spektrum, které by bylo přidělováno na regionální úrovni, aby se zabránilo rušení. Kompaktní samostatná továrna by pak mohla být považována za autonomní region.

Příležitost pro operátory

Stejně jako může být LPWAN pro některé aplikace vhodnější než celulární síť operátora, mohlo by pro tak intenzivní provoz, jakým je komunikace mezi výrobními stroji, být výhodnější lokální nasazení sítě 5G.

Tradiční příjmy operátorů se stále snižují, a tak může být pro ně koncept Průmysl 4.0 velkou příležitostí ke zvýšení výnosů a hledání aplikací pro sítě 5G, které se letos dostanou ve větším měřítku do provozu. Už dnes je zřejmé, jak mohou sítě 5G pomoci utilitám a zemědělcům ve venkovských oblastech.

soutez_casestudy

Existují však i příležitosti pro vývojáře a výrobce. Vysoce pokročilá mobilní zařízení budou hlavním komunikačním cílem mnohých nových aplikací. Robustní smartphony, nositelnosti a headsety pro virtuální realitu se stanou běžnými pomůckami lidí v továrnách a jiných pracovních prostředích.

Samozřejmě se mnoho z těchto trendů uskutečňuje už nyní a prvky Průmyslu 4.0 nebo IIoT byly nasazeny již předtím, než se sítě 5G vůbec objevily. Při této technologické revoluci však budou hrát důležitou roli. 

Byl pro vás článek přínosný?