Hlavní navigace

ERP pro startupy? Dostupná řešení na trhu

17. 8. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Vývoj ERP také typicky trvá déle, než je tomu u běžných mobilních či jiných aplikací. Tím spíše je ale zde obrovský prostor pro snadno implementovatelné, levné ERP, nabízené nejspíše formou SaaS.

Téma podnikových systémů je pro startup zrovna jedním z méně typických. Přesto se najde několik zajímavých příkladů, z nichž vám některé představíme.

Workday

Společnost Workday vyvíjí cloudový software pro finanční a HR management. Založil ji v roce 2005 David Duffield, když jeho firmu PeopleSoft toho roku násilně převzal Oracle (a poskytl mu tak více než dostatečné finance na další podnikání). Workday se od začátku rozhodl orientovat na uživatele konkurenčního Oraclu a SAP.

Cílem bylo „nabízet on-line služby za zlomek ceny za upgrade existujícího poskytovatele řešení“ a obchodní model je založen na nabídce předplatného místo v té době tradičního prodeje softwaru.

Workday je klasickým případem startupu, který roste jako raketa. Jeho příjmy se mezi lety 2008 až 2011 zvětšily 4×, od ledna 2012 do července 2012 dokonce 2×, přesto ale v nejbližší době bude nadále ztrátový. Jeho IPO v říjnu 2012 bylo velmi úspěšné a společnost dosáhla hodnoty 9,5 miliardy dolarů.

Planet Soho

Planet Soho se orientuje – jak název napovídá – na oblast Small Office Home Office. Jde o on-line společnost nabízející bezplatný www balík nástrojů pokrývajících běžné operační potřeby SOHO. Založena byla pod názvem SohoOS v roce 2010, získala počáteční investici 550 000 dolarů, později 1,75 milionu dolarů. V lednu 2012 ve druhém kole investic celkovou hodnotu investic navýšila na 8 milionů.

Tento startup přesně využil trendy a potřeby ekonomiky a už v září 2012 překročil milion uživatelů a přejmenoval se na Planet Soho. Od prosince 2012 spolupracuje s Office Depot, FedEx Office a GoDaddy, které prostřednictvím Planet SOHO nabízejí slevy a integrované služby pro jinak hůře adresovatelné zákazníky světa SOHO.

Jádrem nabídky je podnikový informační systém SohoOS. Planet Soho Directory nabízí uživatelům bezplatný zápis do adresáře, který v tomto okamžiku má více než milion registrovaných malých společností po celém světě. Návštěvníci mohou žádané služby vyhledávat podle své pozice.

GoodData

V případě společnosti GoodData nejde o výrobce ERP, ale o startup v oblasti BI (Business Intelligence), která samozřejmě dnes s ERP úzce souvisí. GoodData nelze nezmínit už kvůli českému zakladateli Romanu Staňkovi, který je v oblasti startupů známým recidivistou. Má za sebou již dvě úspěšné firmy, NetBeans (koupil Sun Microsystems) a Systinet (HP).

GoodData jsou méně nákladným analytickým řešením pro větší společnosti, které si mohou tuto platformu snadno integrovat do svých, na cloudu postavených SaaS produktů (jako Salesforce nebo ZenDesk) a potom sledovat, agregovat a analyzovat data. Infrastruktura GoodData běží na Amazon Web Services a podle údajů z minulého roku zpracovávala 20 000 datových zdrojů denně od více než 6 000 zákazníků.

V investicích GoodData momentálně získala cca 55 milionů dolarů od investorů, jako jsou Andreessen Horowitz, General Catalyst Partners a další.

Foradian Technologies

Z trochu jiného „soudku zajímavostí“ je indická společnost Foradian Technologies, která se od roku 2005 specializuje na řešení ERP pro univerzity, skupiny institucí nebo státní organizace. Známá je především díky svému projektu Fedena, což je ERP s otevřeným kódem, který je momentálně provozován na 40 000 školách a dalších institucích (s více než 20 miliony uživatelů) především v Asii a Africe. Jde o aplikaci Web 2.0 psanou v Ruby on Rails momentálně je integrovaná se systémem e-learning moodle a videokonferenčním řešením Big Blue Button.

CS24

Obchodní model je založen na pro nájmu cloudového řešení (400 dolarů na rok a instituci) a poskytování školení a supportu.

→ ERP pro startupy? Prostor pro SaaS

Byl pro vás článek přínosný?