Hlavní navigace

Douglas Hajek, Prague College: Polovina našich absolventů najde uplatnění v zahraničí

27. 2. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Prague College v poslední době zvýšila kapacitu IT oborů a přijímá 24 nových studentů do bakalářského programu, tedy dvojnásobek oproti minulosti. To by mělo v následujících letech zvýšit počet absolventů na 20 až 22.

Škola počítá i s navýšením absolventů magisterského programu. Stávající počet 12 až 15 by měl vzrůst asi na 20. Na podrobnosti ohledně studia IT oborů na Prague College nám odpovídal její rektor Douglas Hajek.

Jak hodnotíte zájem středoškolských studentů o studium ICT oborů na Prague College v posledních cca pěti letech? Vzrůstá, klesá, stagnuje? Jaké jsou hlavní důvody?

V těchto oborech je velmi silný nárůst zájmu českých i zahraničních studentů. Trh práce v IT oborech stal mnohem konkurenceschopnějším, a také tam vznikají tlaky na pokles mzdy. Noví účastníci na trhu práce, stejně jako současní zaměstnanci, zjišťují, že je třeba rozšířit a prohloubit své odborné znalosti. Během posledních pěti let vznikly naše bakalářské a magisterské studijní programy plně zaměřené na IT. Zejména zavedení magisterského studia výpočetní techniky bylo klíčovým momentem, a od té doby byla kapacita našeho IT programu vždy naplněna.

O které obory je v rámci Vaší školy největší zájem a proč?

Našimi největšími studijními programy byly v minulosti podnikání, management a grafický design. Nicméně fakulta výpočetní techniky se rostla v posledních pěti letech tempem více než 20% ročně. I když je to stále nejmenší fakulta naší univerzity, očekáváme, že poroste i nadále .

Reaguje  Prague College na aktuální trendy upravováním kapacit, či změnami ve složení studijních oborů?

V současné době jsme ve výpočetní technice dosáhli plné kapacity jedné studijní skupiny v zimním i letním semestru. Nicméně s postupným vývojem multimédií a programování očekáváme, že v budoucnu otevřeme dva plné kurzy. Stojí za zmínku, že nabízíme také program zaměřený na interaktivní média na fakultě umění a designu, který je plně obsazen. Tento program začíná čtyřmi semestry s převážně praktickou výukou a je završen třetím ročníkem s kreativním zaměřením na výtvarné umění a na experimentální média. Obecně platí, že se studenti s technickým zázemím a zájmy vydávají cestou bakalářského oboru Výpočetní technika v multimédiích, zatímco kreativnější studenti se zájmem o design mají tendenci studovat bakalářský program Výtvarná umění a experimentální média. Nicméně oba tyto směry se vzájemně doplňují a funguje mezi nimi velmi zajímavá spolupráce.

Sledujete uplatnění  absolventů IT oborů vaší školy  na trhu práce? Jak velká část absolventů se stěhuje za prací do zahraničí? Pracují vaši studenti již během studia?

Asi 20% našich studentů přichází ze zahraničí, a podle posledních průzkumů asi 50% našich studentů najde práci ve světě světě.

Přestože více než 90% našich studentů jsou studenty na plný úvazek, většina z nich v oblasti IT pracuje  alespoň na volné noze na různých projektech již v průběhu studia. Možnost kombinovat studium s praktickými zkušenostmi je jedním z hlavních motivačních faktorů. Uplatňuje se zde i situace běžná ve Velké Británii a v USA, kde studenti vysokých škol pracují na částečný úvazek.

Mění se v posledních letech požadavky zaměstnavatelů z oblasti ICT na vaše studenty? Reagujete na to aktualizací studijních programů?

Na vývoji studijních plánů spolupracujeme s Teesside University ve Velké Británii. Programy studia IT jsou periodicky přehodnocovány akademickými týmy, které zahrnují i zástupce z podnikové praxe.

Čtěte také:
→ IT se daří, platy budou ale v roce 2014 nejspíše stagnovat
Zaměstnavatelé v oboru IT otevřeli v roce 2013 9,3% pozic a umístili se tak na druhém místě za prodejem a obchodem.
→ 10 aktuálních tipů pro IT životopisy
Web CIO.com sestavil seznam 10 nejlepších rad roku 2013 ze své série Resume Makeover (vylepšení vzhledu životopisu). Podívejme se na něj.

CS24

G+

 

Byl pro vás článek přínosný?