Hlavní navigace

Dává smysl investování pomocí mobilních aplikací? Názory se různí, nabídka je široká.

12. 11. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © DigiClack - Fotolia.com
Na první pohled je vidět, že při vymýšlení aplikací pro tablety a mobilní telefony se často postupuje takto: Vezměte libovolnou činnost, která je pro lidi důležitá.

Na první pohled je vidět, že při vymýšlení aplikací pro tablety a mobilní telefony se často postupuje takto: Vezměte libovolnou činnost, která je pro lidi důležitá. Zjednodušte ji tak, aby se dala omezit na pár tlačítek a malé bubliny textu či obrázky. Udělejte z toho aplikaci. Skoro určitě se najde dost lidí, kteří aplikaci použijí, protože ocení dvě věci:

  1. Že je tam všechno zjednodušené a přehledné
  2. Že teď tu činnost mohou dělat kdykoli a kdekoli

Stejný způsob uvažování zasáhl i svět investování. Investiční aplikace nabízí už prakticky všichni obchodníci s cennými papíry, čeští i zahraniční, malí i velcí, drazí i levní. Má smysl jejich nabídku využít a mobilní aplikace pro investování používat? Jak vybrat tu vhodnou a na co si dát pozor? Je maximální zjednodušení opravdu to, co pro investování potřebujeme?

Co od aplikace očekávat? Co má umět?

Podívejme se na to kriticky: Co vlastně mobilní aplikace pro investování zákazníkovy zjednodušuje? Už desítky let se dá obchodovat odkudkoli prostě tak, že zavoláte svému obchodníkovi a pokyn mu nadiktujete po telefonu. A to není žádná exklusivní služba, obchodníci to klientům nabízejí běžně. V tomto ohledu tedy aplikace žádné zjednodušení nepřinášejí. Samozřejmě ale přinášejí výhody v dostupnosti informací. Hned vidíte stav svého portfolia a také situaci na trhu - aktuální nebo mírně zpožděné ceny, hloubku trhu, stavy pokynů a další informace. To je minimum, co po aplikaci požadovat. Aplikace má snadno a přehledně nabídnout dostatek informací, abyste se mohli rozhodnout, jaký pokyn podat.

Dobrá zpráva je, že to nabízejí v podstatě všechny aplikace na trhu. Různý způsob zobrazení a organizování informací nám může kus od kusu vyhovovat nebo nevyhovovat, ale potřebné informace v aplikaci najdeme prakticky vždy. Kromě uspořádání informací se také může lišit jejich kvalita, pokud nejde o technické ukazatele. Typicky třeba kvalita zpravodajství a nabízených analýz.

V návrhu a funkčnosti jsou si aplikace často velmi podobné. Někdy umí více metod technické analýzy, někdy méně, tu nabízejí více či méně portfolií a pokynů předních obchodníků k zrcadlení a sledování, tu mají větší nebo menší nabídku předdefinovaných strategií, ale obecně jde o změny kosmetické. Samozřejmě pokud zrovna vaše oblíbená metrika nebo technika chybí, je to problém. Ale funkce přibývají a aplikace se poměrně často aktualizují.

Stručně tedy, co od aplikace potřebujeme a co většina aplikací má jako samozřejmost:

  • Pohodlné zadávání pokynů k nákupu a prodeji, s využitím všech funkcí konkrétního trhu.
  • Přehledné zobrazení našeho portfolia s dostatkem statistických informací o jeho vývoji, hlavně samozřejmě o dosaženém výnosu.
  • Bohaté možnosti zobrazení cenových grafů, pro využití technické analýzy.
  • Kvalitní zpravodajství a výsledkový servis jako podklad pro fundamentální analýzu.

Zajímá nás aplikace nebo obchodník?

Vybírat si aplikaci podle toho, jak nám vyhovuje a jak vypadá a funguje zní logicky. U jiných druhů aplikací to děláme celkem běžně a je to dobrý nápad. Vybírat si banku, nebo dokonce obchodníka s cennými papíry podle toho, jak působí jeho aplikace však není dobrý nápad. Jde o peníze, takže by nás jako první faktor pro rozhodování měli zajímat právě peníze, hlavně výše poplatků. Je totiž velmi různá a má často i velmi odlišnou strukturu. Rozdíly mohou být zásadní a hezčí tlačítka nebo přehlednější tabulky mohou být vykoupeny tisícikorunovými rozdíly v nákladech na obchodování.

Problém je, že nejde jednoduše říct, že tenhle obchodník je drahý a tenhle levný. Protože se často zásadně liší způsob, jak se výše poplatků vypočítává, nezřídka nastává situace, že u jednoho obchodníka je možné výhodně, ba i skoro zdarma obchodovat nějakým způsobem (například málo pokynů o větším objemu) a naopak může být nákladné podávat hodně malých pokynů. A u jiného obchodníka to může být přesně opačně.

Naštěstí existuje mnoho přehledů, které uvádějí hlavní charakteristiky obchodníků, jejich cenovou politiku a další informace potřebné pro výběr obchodníka (a jeho aplikace).

Poplatky ale samozřejmě nejsou jediným kritériem. Dalším klíčovým je to, jaké možnosti obchodování obchodník/aplikace vlastně nabízí. Krásná aplikace, která ale umožňuje jen obchodování na Pražské burze není vhodnou volbou pro toho, kdo chce využívat zahraniční akciové trhy, deriváty, komodity a další možnosti. V šíři nabídky se aplikace také velmi liší. Samozřejmě, že neplatí, že čím širší nabídka, tím lépe, naopak může být často výhodné používat jinou aplikaci (a obchodníka) pro různé trhy, právě s ohledem na poplatky.

soutez_casestudy

Vypadá to tedy, že výběr aplikace a obchodníka není snadný a že závisí na mnoha faktorech, které ani dopředu nemusíte všechny znát. Naštěstí prakticky všichni (obchodníci i aplikace) nabízejí jednoduchý nástroj, jak potřebné informace pro výběr získat,  pak je mezi jednotlivými aplikacemi/obchodníky porovnat. Je to demo účet. Umožňuje na zkoušku obchodovat bez peněz. Zjistíme tak, jak se nám obchoduje, jaký bychom asi měli úspěch, a hlavně i to, kolik by nás to stálo na poplatcích. Můžeme to snadno vyzkoušet v různých aplikacích a pak porovnat výsledek.

Co investiční aplikace přinášejí?

Předně velkou demokratizaci investování. Většina lidí si stále podle průzkumů myslí, že investování je náročné a je na to třeba mít hodně peněz. Díky aplikacím však může prakticky hned začít investovat každý, velmi často úplně bez požadavků na minimální vklad. Mikroinvestování se tak stává rozšířenější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku