Hlavní navigace

Co vše vám pomůže vyřešit havarijní pojištění?

27. 5. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ať už si pořizujete zbrusu nový, nebo ojetý vůz, jistě přemýšlíte, jak moc se vám vyplatí havarijní pojištění. Pojďte se s námi podívat na nejdůležitější aspekty, které vám při vašem rozhodování jistě pomohou.

Na rozdíl od povinného ručení není havarijní pojištění povinné a mnoho majitelů vozů tak váhá, zda do tohoto druhu pojištění investovat. Jako účastníci dopravního provozu se ovšem nemůžete spolehnout pouze na svoje řidičské schopnosti – i když jezdíte zcela bezchybně a umíte předvídat všechny možné situace, často přicházejí nečekané okamžiky. Na silnici může dojít k dopravnímu kolapsu, někdo do vás nebourá nebo vám těsně před kapotou přeběhne srna a během sekundy se škoda na vašem voze dokáže vyšplhat až na statisíce korun. 

Cena pojistky a limity pojistného plnění

Než se pustíme do výčtu situací, na které se havarijní pojištění vztahuje, je potřeba zmínit, že velkou roli přitom hraje cena, kterou vás bude pojištění stát. V dnešní době si můžete sjednat pojistku opravdu levně, nebude mít však tak dobré podmínky jako dražší varianty. Při výběru je důležité brát v potaz taktéž limity pojistného plnění představující maximální částku, kterou pojišťovna svému klientovi uhradí v případě pojistné události. Zákonné minimum pojistného plnění činí 35 milionů korun, a to jak na škody na zdraví, tak na majetku, což se může zdát jako velmi vysoká suma, nicméně ve skutečnosti se mohou škody vyšplhat mnohem výše.

Nehoda, vandalismus nebo přírodní živly

Havarijní pojištění je skvělým doplňkem k povinnému ručení, pokrývá totiž i škody vzniklé při situacích, na které se povinné ručení nevztahuje. V první řadě zahrnuje škody způsobené během dopravní nehody na vašem vozidle, a to i v případě, že jste nehodu sami zavinili. Dále se havarijní pojištění vztahuje například na škody způsobené přírodními živly, jejichž riziko se v posledních letech zvyšuje i v naší jinak poklidné středoevropské poloze. Pojistka pokrývá rovněž úmyslné poškození jinou osobou, tedy vandalismus, a srážku s divokou zvěří, která vaši karoserii dokáže pěkně poničit.

soutez_casestudy

Nebojte se zlodějů

Havarijní pojištění se nevztahuje pouze na nejrůznější formy poničení vašeho vozu, ale dokonce i na jeho odcizení. V tomto případě jsou důležité především sjednané parametry pojištění. Pojištění proti krádeži si můžete sjednat na odcizení celého vozu, ale i pouze na jeho hodnotné části. Smlouvu s pojišťovnou tak lze nastavit přímo na míru podle vašich preferencí a potřeb.

Prostudujte si podmínky

Ačkoli si mnoho podmínek smlouvy nastavujete sami, existují také obecně platná pravidla, se kterými je třeba počítat. Patří mezi ně například obvyklé výluky, tedy že se pojištění nevztahuje na škody vzniklé pod vlivem alkoholu nebo třeba na poškození interiéru, které zaviní váš vlastní domácí mazlíček. Než smlouvu podepíšete, určitě si ji důkladně prostudujte, ať vás později nic nepřekvapí.

Byl pro vás článek přínosný?