Hlavní navigace

Co je Microsoft Intune a jak dobře toto UEM řešení funguje (4)

30. 11. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Řešení Microsoftu pro sjednocenou správu koncových bodů (UEM), Intune, má potenciál zredukovat čas a úsilí nutné pro správu desktopových a mobilních pracovních prostředí. Podle uživatelů se mu však nevyhýbají jeho vlastní problémy.

Předchozí díl

Minimálně teoreticky pak UEM umožňuje IT oddělením vzdáleně poskytovat, kontrolovat a zabezpečovat všechno od smartphonů přes notebooky a desktopy až po zařízení internetu věcí z jediné konzole.

Některé UEM produkty umožňují také správu mobilních aplikací (MAM) a umožňují IT administrátorům kontrolovat přístup ke specifickým podnikovým aplikacím – a jim přidruženému obsahu – bez nutnosti kontroly celého fyzického zařízení.

Mnoho základních funkcí provisioningu aplikací a systému nutných pro podnikové notebooky a PC běžící na Windows 10 lze nyní provádět skrze kontrolní konzole EMM tohoto operačního systému. Tyto konzole umožňuje protokol Intune od Microsoftu. Což znamená, že organizace s novějšími implementacemi PC s Windows mohou skrze UEM využívat konsolidované nástroje pro správu a sjednocené platformy pro zavádění pravidel a konfiguraci.

Pro jednodušší správu zařízení zejména u IT oddělení postavených na Windows přidal Microsoft v loňském roce do Windows 10 a Windows 10 Mobile skrze Intune nativní funkcionalitu EMM. Windows 10 Mobile má navíc integrovaný klient pro správu zařízení.

Ve všech edicích Windows 10, včetně těch pro desktopová a mobilní zařízení a hardware internetu věcí tento klient nabízí sjednocené rozhraní, jehož prostřednictvím může Intune spravovat jakékoliv zařízení s Windows 10.

Intune umožňuje podmíněný přístup včetně zamítnutí přístup zařízením, které jím nejsou spravovány, nebo nesplňují pravidla korporátního IT; správu aplikací Office 365 a mobilních aplikací Office; a správu PC běžících na Windows Vista či novějších verzích systému.

CS24

Otevřené API zároveň umožňuje externím dodavatelům softwaru, jako je SAP, implementovat ovládání přístupu svých aplikací do uživatelského rozhraní Intune.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?