Hlavní navigace

Co čeká IT v roce 2015 (I.)

11. 12. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © everythingpossible - Fotolia.com
Bouřlivá proměna světa IT získá v roce 2015 novou dynamiku. Nové trendy se v této oblasti objevují nikoli po letech, ale po měsících. Rok 2015 tak bude podle studie Cisco Technology Radar patřit především zjednodušování síťové infrastruktury, analýze dat v reálném čase a Fog Computingu.

Během příštích deseti let dojde k masivnímu rozšíření IT světa, tak jak ho dnes známe. S nástupem Internetu věcí bude docházet k propojování IT firem s firmami z oblasti spotřební elektroniky, ale i dalších oborů. V následujícím období tak budeme svědky změn na trhu, bude docházet k vzájemným akvizicím, investicím nebo dohodám o užší spolupráci mezi firmami z oboru IT a mimo něj.

Ve studii Cisco Technology Radar se spojují názory více než osmdesáti předních odborníků a inženýrů jak ze společnosti Cisco, tak mimo ni. „V posledních měsících jsme svědky velmi razantní proměny světa IT,“ říká Ivo Němeček, generální ředitel Cisco ČR a pokračuje: „Nástup internetu věcí a Internet of Everything přináší na IT prostředí zcela nové nároky a to se tomu musí přizpůsobit. Dobrým příkladem je například zjednodušování síťové infrastruktury směrem k softwarově definovaným sítím, které bude příští rok rozhodně jedním z nejviditelnějších trendů.“

Nejdůležitější trendy pro rok 2015

Od mobility a videa se bude svět IT posouvat stále více ke cloudovým technologiím a programovatelným či dynamickým sítím. Stále více zařízení bude připojeno k internetu a stále více služeb či technologií bude k dispozici prostřednictvím internetového prohlížeče z cloudu. To s sebou přinese vyšší nároky na bezpečnost, ale také na dostupnost a rychlost doručení.

Nástroje pro vzdálenou spolupráci a komunikaci v reálném čase se přesunou do cloudu

Technologie WebRTC umožňující audio a video komunikaci v reálném čase v prostředí internetového prohlížeče se přesune i do firemního segmentu. To společně s posilujícím trendem BYOD bude znamenat komoditizaci řešení pro týmovou spolupráci na dálku.

Podle údajů amerického úřadu pro statistiky práce (US Bureau of Labor Statistics) bude téměř polovina amerických firem umožňovat nové formy komunikace v rámci týmu, včetně sociálních sítí a spolupráce na dálku. Videokonference, instant messaging, blogy a další komunikační nástroje se stanou ve firmách standardem. WebRTC umožní zbourat bariéry a umožní začlenění do týmu i těm, kterým v tom dosud bránil nějaký handicap či jiné překážky. Díky nových technologiím získají zaměstnanci mnohem větší flexibilitu a budou moci pracovat kdykoli a odkudkoli. To dovolí mnohem lépe vyvážit svůj osobní a pracovní život. Nástroje pro vzdálenou spolupráci v týmu tak například usnadní návrat ženám po mateřské dovolené, stejně jako třeba lidem s tělesným postižením, kteří z různých důvodů nemohou docházet do kanceláře. Stejně tak ale umožní všem zaměstnancům rozložit si práci tak, aby jim zbýval čas na koníčky a rodinu.

Nároky na bezpečnost internetu věcí dále porostou

Rostoucí počet zařízení připojených k internetu bude znamenat i změnu nároků na bezpečnost. Hranice IT bude postupně smazána. Bude potřeba vyvinout zcela nové bezpečnostní standardy, které zajistí bezpečné připojení zařízení, se kterými se dosud svět IT nesetkával. Může jít například o nositelnou elektroniku, ale i chytré elektroměry či senzory, ať již v domácnostech, tak ve městech či průmyslu.

Hranice počítačových sítí se s nástupem internetu věcí smazávají. K internetu už nejsou připojeny jen počítače či notebooky, ale i nositelná elektronika, senzory a další zařízení. To ale znamená zároveň nárůst počtu potenciálních slabých míst, protože jejich výrobci nemají dosud s kybernetickou bezpečností téměř žádné zkušenosti. Bude tak nutné připravit zcela nové standardy a změnit pohled na tuto problematiku.

Například chytré elektroměry mohou pomoci dodavatelům elektřiny přizpůsobit rozvodnou síť aktuálním potřebám odběratelů. Zároveň je ale třeba zajistit, aby data odesílaná takovým elektroměrem byla pro další zpracování anonymizována a nemohlo dojít k jejich zneužití.

Dalším příkladem jsou třeba výrobní stroje v průmyslu, které mají ma rozdíl od spotřební elektroniky delší životní cyklus a možnosti pro upgrade jejich IT částí jsou jen velmi omezené. Přesto bude potřeba zajistit, aby byly během svého dlouhého životního cyklu ochráněny před případnými kybernetickými útoky, a zároveň mohly firmy využívat informací z jejich senzorů pro optimalizaci výroby.

Čtěte také:
→ Co čeká IT v roce 2015 (II.)
Pokračování článku - Fog computing, analýza dat v reálném čase, zjednodušení sítí...
→ V roce 2018 bude cloudová úložiště využívat více než 2 miliardy lidí
Používání cloudových služeb ztrojnásobí přenosy dat v datových centrech. Cloud bude v roce 2018 tvořit 76 % jejich datového provozu.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?