Hlavní navigace

Cisco začíná v ČR prodávat ryze firemní tablet Cius

14. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Cisco uvádí na český trh tablet Cisco Cius. Jde o zařízení navržené speciálně pro firemní prostředí, které poskytuje přístup k nástrojům pro týmovou spolupráci a slouží jako zařízení pro virtualizaci desktopů.

Spolu s aplikačním ekosystémem Cisco AppHQ tvoří Cius prostředí pro tvorbu, správu a nasazení aplikací. Trend přechodu firem z pevných počítačů na mobilní platformu, nejčastěji v podobě tabletů, potvrzují také nejnovější studie. Cisco CiusPodle analýzy společnosti Deloitte nakoupí firmy v roce 2011 více než 10 milionů tabletů. Podle společnosti Gartner pak firemní výdaje na nákup tabletů porostou do roku 2015 meziročně o 52 %. Mobilní zařízení přitom požadují také samotní zaměstnanci - 60 % z nich totiž preferuje práci na dálku, kterou zařízení, jako je Cisco Cius, umožňují. Podle výzkumu společnosti Forrester Research bude v roce 2012 až 73 % zaměstnanců firem pracovat na dálku.

„Ze všech letos prodaných tabletů jich čtvrtina připadne na firmy. Z toho je vidět, jak velký posun se v této oblasti za tak krátkou dobu odehrál. Adaptace tabletů ve firemním prostředí je dokonce rychlejší než tomu bylo dříve v případě chytrých mobilních telefonů. Přitom si ještě musíme uvědomit, že přibližně polovina tabletů, které si lidé zakoupili pro osobní využití, je používána také pro plnění pracovních úkolů. Je tak zřejmé, jakým směrem se bude budoucnost firemního IT ubírat a že tablety v budoucnu do značné míry nahradí klasické počítače,“ řekl Jiří Devát, generální ředitel společnosti Cisco.

Tablet Cisco Cius, který je určený speciálně pro využití ve firmách, díky technologii virtual desktop rozšiřuje Cius možnosti pro služby založené na cloud computingu a kromě nativní podpory nástrojů pro spolupráci nabízí také streaming HD videa, real-time video, videokonference, přístup k emailu i webovému obsahu a umožňuje editovat a sdílet data, ať už jsou na lokálním úložišti nebo v prostředí cloudu. Cisco Cius je otevřená platforma pro komunikaci a spolupráci navržena pro co nejbezpečnější připojení zaměstnanců na cestách a umožnění přístupu a sdílení požadovaného obsahu.

CS24

Tablet Cius„Cius není další z řady tabletů. Je uzpůsobený pro použití ve firmách a také jeho funkce a parametry odpovídají potřebám, jaké jsou v podnikovém prostředí kladena na mobilní zařízení. V podstatě nejde jen o byznysový tablet, Cius je zároveň IP telefon příští generace, zařízení pro týmovou spolupráci a pro uživatele představuje také pomyslnou bránu do světa virtualizce. Maximální efekt pak přináší ve chvíli, kdy je součástí celého informačního ekosystému,“ řekl Petr Růžička, business development manager společnosti Cisco.

V případě spojení tabletů Cisco Cius s aplikačním prostředím Cisco AppHQ pak IT manažer dostává do rukou nástroj pro vývoj, nasazení i správu aplikací. Součástí AppHQ jsou vývojářské nástroje, umožňující vytvářet, testovat a poskytovat aplikace pro Cisco Cius a kontrolní mechanismy pro správce IT, dovolující individuálně definovat, které aplikace lze v rámci organizace na tabletech provozovat. AppHQ lze využít také jako uzavřený ekosystém v rámci jedné společnosti – v interním repositáři (storefront, obdoba „app store“) mohou být k dispozici jen vybrané produkty třetích stran a vlastní firemní aplikace a rozšíření.

Byl pro vás článek přínosný?