Hlavní navigace

Číňané znovu zaklekli na kryptoměny (1)

29. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kebox - Fotolia.com
Čínská vláda zakázala několik online médií poté, co tato zveřejnila informace o kryptoměnách, a regionální vládní úřad zaklekl na všechna místa, kde se konaly související události.

V rámci pokračující kampaně, která se snaží o utlumení růstu kdysi vzkvétajících kryptoměn, které vnímá jako hrozbu, nechala čínská vláda zavřít osm médií s online zpravodajstvím zaměřeným na blockchain a kryptoměny. Tato média byla zablokována na WeChat, což je nejvlivnější aplikace pro chatování a mobilní platby v Číně. Důvodem bylo údajné porušování vládních regulací, zakazujících publikaci informací souvisejících s ICO (počátečními nabídkami mincí) nebo spekulacemi při obchodech s kryptoměnami.

Vláda pekingského okresu Čchao-jang také v minulém týdnu zabránila tomu, aby se v hotelech, kancelářských budovách a nákupních centrech organizovaly akce propagující kryptoměny. Vyplývá to z dokumentu, který unikl na internet v tomto týdnu, jehož pravost potvrdil portálu South China Morning Post přímo místní úřad.

Stejně tak jako Facebook blokuje reklamy související s ICO, blokuje Čína jakékoliv odkazy ve zpravodajství týkající se kryptoměn a tzv. tokenové stránky, které se snaží zbavit publicity. Tvrdí to Windsor Holden, šéf divize Forecasting & Consultancy britské společnosti Juniper Research.

„Hlavní zdůvodnění spočívá v tom, že protože se má za to, že mnoho ICO/kryptoměn je buďto ve své podstatě podvodných nebo jsou využívány pro ilegální účely (například praní špinavých peněz), pak snížení povědomí o nich omezí vystavení spotřebitelů podvodům a tedy i celkový rozsah přidružené zločinecké aktivity,“ napsal Holden v e-mailu.

soutez_casestudy

Současně s tím, jak Čína omezuje kryptoměny, nesnaží se zakázat blockchain, což je zásadní technologie, na které jsou všechny tyto měny postaveny; naopak, čínské úřady vnímají blockchain jako technologii, která má skvělý potenciál pro zvýšení efektivity v byznysu. V roce 2017 Číňané zažádali o dvakrát tolik patentů souvisejících s blockchainem než Američané, kteří jsou na druhém místě. Sedm z deseti společností z celého světa, které zažádaly o patenty související s blockchainem, je z Číny, píše Holden.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?