Hlavní navigace

Čemu se věnuje nové vydání magazínu CIO BW 3/2024?

30. 5. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Hlavními tématy je zejména outsourcing, umělá inteligence, správa firemních dat a virtuální realita v podnikové sféře.

Rozdělení odpovědnosti za podnikové IT mezi vícero poskytovatelů outsourcingu, na něž dohlíží (nebo v některých nešťastných případech nezvládá dohlížet) malý tým pro správu IT, se stalo oblíbenou praxí. Těžko to však lze označit za „osvědčenou praxi“, jak se poněkud nesmyslně, ale s oblibou ospravedlňují určité kroky. Pokud uvažujete o takovém uspořádání jako o odvážném způsobu, jak zvýšit výkonnost podnikového IT, rozhodně se neukvapujte. Je to alternativa, která může fungovat, ale může se i snadno vymstít. V článku Čtyři nepříjemné pravdy nabízíme malý výběr z toho, co se může při outsourcingu pokazit, ale i co můžete udělat, abyste tomu zabránili nebo alespoň zmírnili rizika.

V menších společnostech, jež se od svého založení rozrostly, se nároky na IT systémy zvýšily úměrně jejich růstu. Mnoho podniků se snaží tyto problémy řešit vlastními silami, aby snížily náklady. Dříve nebo později se však ukáže, že pokud by firma správu IT svěřila odborníkům, výdaje na IT by byly nejen nižší, ale také přesně naplánované, nemluvě o rychlosti a profesionalitě řešení problémů. Takže se nabízí otázka Které procesy dát z firmy ven a proč?

Podnikům, které hledají oboustranně výhodný přístup k outsourcingu založený na partnerství, stojí za zvážení obchodní model označovaný jako „vested sourcing“. Ten stanovuje pět klíčových pravidel pro nastavení oboustranně výhodných strategických partnerství, která jsou zaměřená na dosažení konkrétních výsledků. Podrobně je popisujeme v článku Chcete dosáhnout lepších výsledků? 

Služby outsourcingu se pod vlivem podmínek na trhu mění. Posouvají se z činností typu back office do úrovně middle a front office. V analýze Digitálně podmíněná budoucnost popisujeme, kam outsourcing míří a co bystě měli dělat, abyste si osedlali nejnovější efektivní trendy.

IT týmy datových center musejí hledat rovnováhu mezi tlakem na snižování spotřeby elektrické energie a potřebou používat energeticky náročné čipy nové generace, upozorňuje Uptime Institute. V článku IT oddělení by mělo převzít odpovědnost za udržitelnost řešíme, jak se provozovatelé datových center mohou vypořádat s problémem, kdy špičkové serverové čipy mají potenciál zvýšit výkon, ale procesory nové generace produkují zároveň víc odpadního tepla než starší modely.

Data se dnes zálohují snad v každé firmě či organizaci, ovšem ne vždy je za tím také vhodně nastavená strategie, která počítá se všemi eventualitami a také úzkými hrdly obnovy dat. V přehledovém článku Nedomyšlená strategie zálohování v nouzi nepomůže tyto strategie rozebíráme a také přinášíme přehled dodavatelů odpovídajících technologií na českém trhu.

Kdy budou podniky potřebovat metaverzum a jak se mohou připravit, aby nebyly zaskočené, až přijde čas? Interní podniková imerzivní prostředí mají dnes velký potenciál a jsou přípravou na to, až nadejde čas metaverza. Přečtete si článek Metaverzum se uložilo k zimnímu spánku. Budete připraveni na jaro? ať vás nic v oblasti podnikové virtuální a rozšířené reality nezaskočí.

soutez_casestudy

Kromě výše zmíněných článků obsahuje CIO BW 3/2024 mnoho dalšího zajímavého čtení.

Magazín si můžete koupit třeba zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?