Hlavní navigace

Bude Microsoft dávat výrobcům Windows zadarmo?

12. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Ve snaze konkurovat Androidu přicházejí v Microsoftu s úvahami, které byly do té doby nemyslitelné.

Řeč samozřejmě není o Windows pro osobní počítače ale o Windows pro mobilní platformy, tedy Windows RT a Windows Phone. Podle zprávy, kterou přinesl on-line magazín The Verge, Terry Myerson, Microsoft uvažuje, že by mohl dávat výrobcům mobilních zařízení svůj systém zadarmo. Dosavadní praxe je taková, že výrobci za licenci na Windows RT/Phone Microsoftu platí -  tato částka je v řádu stokorun. Microsoft nyní ale koupil Nokii jako hlavního výrobce mobilních telefonů s Windows, a tak vlastně ve více než 90% bude stejně platit sám sobě. Získat větší podíl na trhu pro něj může být v takové situaci důležitější než dostávat licenční poplatky od zbylých výrobců. V úvahu přidají i další způsoby monetizace, jako je třeba zprostředkování reklamy.

Pokud by Microsoft dával Windows RT/Phone výrobcům koncových zařízení zadarmo, tak by vlastně Android nejen dohnal, ale fakticky předehnal. Microsoft totiž výrobcům  poskytuje i určitou podporu - na rozdíl od Androidu, kde vývoj podpory specifického hardwaru a hlavně implementace této podpory do aktualizací systému je plně v režii výrobců zařízení. Android jako takový je sice zadarmo, ale jeho použití sebou nese další náklady. Již dříve se ozvali někteří menší výrobci s tím, že je pro ně výhodnější zaplatit za využití Windows Phone než nést náklady na údržbu systému s Androidem.

A že náklady na udržování bezplatného Androidu nejsou zanedbatelné, ukazuje i aktuální praxe Googlu, které poslední verzi 4.4 KitKat implementoval pouze pro svá zařízení Nexus mladší 18 měsíců. Neochota či neschopnost výrobců udržovat pro své starší modely možnost aktualizace systémů je jednou z bezpečnostních hrozeb používání Androidu. To se netýká jen mobilních telefonů, ale také jiných chytrých přístrojů připojených na síť, jako jsou třeba chytré televize, jejichž životní cyklus bude pravděpodobně ještě delší než u smartphonů.

CS24

Čtěte také:
→ Každý sedmý zprovozněný smartphone běží na Windows Phone
→ V Česku je druhou nejprodávanější mobilní platformou Windows Phone

G+

Byl pro vás článek přínosný?