Hlavní navigace

Apple urovnává spor s Qualcommem – 5G iPhone vypadá reálněji (1)

18. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Bylo to jako blesk z čistého nebe – společnosti Apple a Qualcomm dosáhly urovnání zdánlivě nekonečných soudních sporů, což znamená, že spolu obě strany mohou spolupracovat, tedy minimálně po dobu následujících šesti let.

Obě společnosti svoji novou dohodu oznámily v tiskové zprávě nazvané „Qualcomm a Apple se shodli na stažení všech žalob“. Ta v krátkosti obsahuje následující body:

Obě společnosti ukončily vzájemné soudní spory, a to globálně.

Toto ukončení nepřátelského postoje se vztahuje i na výrobní partnery.

Obě společnosti dosáhly globální dohody o licencování.

Dohoda má v současné podobě šest let a zahrnuje možnost prodloužení o dva roky.

Firmy dosáhly také dohody o dodávce čipsetů.

Apple Qualcommu zaplatil blíže nespecifikovanou sumu.

Reakce na dohodu byly vesměs pozitivní. Hodnota akcií Qualcommu skokově vzrostla o více než 20 procent, akcie Applu pak rostly o pár procent v očekávání toho, co by to mohlo znamenat pro jeho budoucí plány v oblasti mobilních produktů.

Apple a Qualcomm doposud vedly rozsáhlé soudní spory táhnoucí se více zeměmi a zahrnující částky v řádu miliard dolarů. Spory se týkaly především modelů licencování bezdrátových technologií ze strany Qualcommu.

Apple tvrdil, že si výrobce síťových zařízení chce „urvat“ příliš mnoho, na což Qualcomm opáčil, že musí mít právo těžit ze svých vlastních vynálezů.

Což je podle všeho podstatou dohody, minimálně podle analytika Patricka Moora z Moor Insights & Strategy, který ve svém vyjádření k této situaci napsal:

příloha_ovladnete_sva_data

„Myslím, že Apple i Qualcomm do toho zabředli hlouběji, než měli v úmyslu. Apple zpochybňoval nejziskovější obchodní model Qualcommu, licencování, a Qualcomm zase Apple obviňoval z krádeže duševního vlastnictví a neplacení. Toto urovnání by mělo být dobré pro odvětví bezdrátových technologií, neboť společnosti by měly mít možnost svobodně investovat do výzkumu a dostávat za svoje vynálezy férovou cenu, a spotřebitelé by tyto inovace měli využívat ve velice rychlém tempu.“

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?