Hlavní navigace

Apple se svým novým plánem možná znovu přesouvá pozornost na desktop (2)

3. 3. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CIO.com
Krok, kterým chce Apple umožnit vývoj aplikací běžících na iPhonech, iPadech a Macích může znamenat, že společnost vnímá více potenciálu k růstu na desktopech, neboť trh smartphonů začíná být nasycený.

Předchozí díl

Ovšem když už jsme u toho, Apple se podnikového trhu nevzdává a tím, že budou macOS i iOS běžet na stejných aplikacích, nebudou muset spotřebitelé a podniky spravovat dvě verze stejné aplikace.

Vývojářům se do aplikací pro macOS moc nechce, vždyť tento systém tvoří jen okolo 5 procent trhu PC. Pokud tedy budou vývojáři schopni postavit jednu aplikaci pro iOS a s minimálním úsilím ji portovat na Mac, mělo by to zvýšit počet a škálu aplikací dostupných pro tuto platformu.

Apple by zároveň mohl chtít přesouvat svoje zaměření na tablety a desktopy, neboť růst tržeb z iPhonů se propadá, protože trh je stále nasycenější. Právě tento týden se důvěryhodný analytik Ming-Čch‘ Kchuo nechal slyšet, že by společnost mohla vydat větší, 16“ nebo 16,5“ MacBook Pro.

Právě v uplynulém roce byl Apple jedním z těch, které nejvíce zasáhly propadající se prodeje smartphonů, když ve čtvrtém kvartále zaznamenal 11,5procentní pokles navzdory tomu, že na podzim vydal tři nové modely iPhonů. Za celý rok prodeje iPhonů spadly o 3,2 procenta, což dává smysl vzhledem k tomu, že dva největší trhy společnosti – USA a Čína – zažily nejhorší rok prodejů smartphonů všech dob, tvrdí IDC.

soutez_casestudy

Umožněním využití aplikací prodávaných v rámci App Storu na více platformách může Apple zároveň navýšit tržby, neboť z každého prodaného softwaru má firma marži.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?