Hlavní navigace

Apple jde přes mrtvoly, manipuluje důkazy proti Samsungu

17. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Apple a její armáda právníků klamali soud v Düsseldorfu předložením nekorektního důkazu podobnosti mezi tablety iPad 2 a Samsung Galaxy Tab 10.1.

Předložený důkaz postavený na nepřesném obrazovém srovnání se podařilo „prokouknout“ nizozemskému magazínu Webwereld.nl, jež stejně jako CIO BusinessWorld spadá pod vydavatelství IDG. Jak se zdá, když minulý týden německý patentový soud rozhodl o prozatímním zakázání prodeje tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1, které se vztahovalo na celou Evropskou unii vyjma Nizozemí, kde se žaloba řeší samostatně, měl k dispozici minimálně jeden chybný nebo zmanipulovaný důkaz.

Obrazový materiál předložený společností Apple, jež lze nalézt na 28. straně německé stížnosti, ukazuje dva obrázky: iPad 2 a domnělý Galaxy Tab 10.1, které doprovází tvrzení, že „celkový vzhled“ obou produktů je„prakticky identický“. Jak se však podařilo zjistit serveru Webwereld, vyobrazení Galaxy Tabu 10.1 je nepřesné a neodpovídá skutečnosti. Tvrzení již bylo potvrzeno detailním šetřením. Galaxy Tab 10.1 určený pro evropský trh je ve skutečnosti vyšší a podlouhlejší než iPad 2. Dle předloženého „důkazu“ však svým tvarem odpovídá iPadu 2 velmi věrně.

TabletyPři utváření domnělých „důkazů“ společnosti Apple totiž u obrázku Galaxy Tabu došlo k oříznutí a zkreslení skutečného poměru stran. Dle Samsungu dosahuje Tab velikosti 256,7 x 175,3 mm, což odpovídá poměru stran 1,46:1. Na obrázku však jeho poměr odpovídá hodnotě 1,36. Spodní strana je tak o 8 procent širší než ve skutečnosti. Vy výsledku se tak Tab mnohem věrněji podobá iPadu 2, jehož poměr stran dosahuje ukazatele 1,30.

Arnout Groen, právní zástupce nizozemské firmy Klos Morel Vos & Schaap, který se specializuje na soudní spory, jejichž předmětem je duševní vlastnictví, zjištěnou skutečnost okomentoval slovy: „Tohle je skutečně hrubá chyba. Takového „nedopatření“ v případě o ochraně designu může být jen stěží náhoda. Pomět stran domnělého Galaxy Tabu byl zjevně upraven tak, aby lépe odpovídal iPadu. Zda bude mít toto faux pas důsledky, samozřejmě záleží na soudci. Alespoň napomenutí ze strany německého soudu je však na místě.“


soutez_casestudy

Podrobnou analýzu celé situace přinesl sesterský server PC World:

http://pcworld.cz/novinky/apple-se-ve-sporu-se-samsungem-opiral-o-podvrzene-dukazy-20764

Byl pro vás článek přínosný?