Hlavní navigace

10 aktuálních tipů pro IT životopisy (3.)

3. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Ljupco Smokovski - Fotolia.com
Web CIO.com sestavil seznam 10 nejlepších rad roku 2013 ze své série Resume Makeover (vylepšení vzhledu životopisu). Podívejme se na něj.

Předchozí díl

7. Excelujte ve 20vteřinovém testu

Prošel by váš životopis „dvacetivteřinovým testem“? Většina HR pracovníků procházejících vaše CV mu věnuje v průměru 20 sekund. Pokud je nezaujme v rámci tohoto krátkého času, jste pro ně minulostí.

Pamela Ruckerová, prezidentka The Rucker Group, poradenské společnosti pro manažery, a místopředsedkyně pro oblast Žen-manažerek v IT Rady CIO, byla požádána, zda by pomohla Michele Franchiové určit, proč se jejímu životopisu nedostalo tolik pozornosti, kolik zasluhoval.

První dojem je většinou vším, co získáte, a Ruckerová hned viděla, že u životopisu Franchiové byl prostor ke zlepšením. „Pro mě neprošel dvacetivteřinovým testem. Michele má 20 let zkušeností a pravděpodobně jen 20 vteřin na vyhodnocení ze strany HR pracovníka. Navíc i kdyby teď HR pracovník seděl hned vedle mě, měla bych u sebe balík životopisů, které bych na našem setkání musela projít. Nedala bych jejímu životopisu pravděpodobně více než dvě minuty, a to jenom v případě, že by mě opravdu zaujal,“ říká Ruckerová.

8. Nebuďte příliš upovídaní

Ujistěte se, že používáte jasný a stručný jazyk a že zdůrazňujete své schopnosti relevantní pro pozice, o něž se ucházíte.

Pisatelka životopisů a kariérní koučka Lara Smith-Proulxová vnímala rozvláčný životopis Michaela Smithe jako příliš nahuštěný. Nejprve udělala několik změn, přidala něco, co ráda nazývá „milníky technologické kariéry“ čili sekci shrnutí. To podle Smith-Proulxové poskytuje HR manažerovi rychlý náhled na to, jaký je uchazeč o práci ve skutečnosti.

„Jestliže je ve vašem [pracovním] pozadí něco důležitého, mělo by se to objevit na vaší první stránce, nejlépe v její horní polovině, nebo to nebude příliš evidentní,“ říká Smith-Proulxová.

Smith-Proulxová dále vzala vrcholy Smithovy kariéry a formulovala je „stravitelnějším“ způsobem. Navíc je přesunula na první stránku jeho životopisu. To umožňovalo, že HR manažeři mohli rychle získat základní přehled o významných stránkách Smithova dřívějšího pracovního života.

Nejdůležitější schopnosti, které je třeba zdůraznit, jsou ty, které zaměstnavatelé hledají, takže Smith-Proulxová už na začátku zdůraznila to, co stálo za zmínku, ohledně každé pozice, kterou Smith doposud zastával.

CS24

„To byla cesta k vyzvednutí silných kariérních vrcholů, které byly dříve utopeny v příliš upovídaném původním životopise,“ říká Smith-Proulxová.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?